Як правильно дотримуватися посту: медичний аспект

Піст - це випробування. І не тільки духу на міцність, а й організму на витривалість і здоров'я. Щоб пройти випробування постом і не нашкодити здоров'ю, скористайтеся цими порадами.

28 листопада починається Різдвяний піст, який триватиме 40 днів і завершиться 6 січня у Святвечір. Піст – це період смирення, роздумів, молитви, духовного очищення. На цей період також треба відмовитися від ряду продуктів: молочного, м’яса яєць.

Піст – це випробування. І не тільки духу на міцність, а й організму на витривалість і здоров’я. Щоб пройти випробування постом і не нашкодити собі, скористайтеся цими порадами.

Суворий піст – не для всіх

Піст передбачає обмеження у їжі. За деякими канонами, крім відмови від продуктів тваринного походження, в окремі дні людині не дозволяється їсти нічого, крім хліба та води. Однак не варто вдаватися до такого радикального підходу, тому що він може стати фатальним для організму. Якщо розглядати піст з погляду обмеження у певних продуктах, достатньо буде лише більше споживати фруктів, овочів, злаків і бобових.

Змінюйте раціон поступово

Не варто у перший день посту повністю відмовлятися від будь-яких продуктів тваринного походження, і харчуватися одними салатами та картоплею. Організм дуже різко реагує на такі кардинальні зміни та може створити суттєві проблеми. Виключати з раціону м’ясо, молоко, масло треба поступово спочатку відмовитися від одного продукту, потім від іншого і так далі. Тому починайте готувати свій організм до посту завчасно, поступово змінюючи раціон, а не роблячи стрес для організму.

Дбайте про різноманіття

Якщо виключаєте зі свого раціону певні продукти, які є джерелом необхідних мікроелементів, замінюйте їх рослинними аналогами. Це необхідно для того, щоб організм мав можливість отримати ті елементи та амінокислоти, які не здатний синтезувати. Тому, щоб отримувати всі необхідні поживні речовини із рослинної їжі, комбінуйте різні продукти. Крім того, це дозволить відкрити нові смакові уподобання.

Не відмовляйтеся від жирів

Піст передбачає відмову від масла та жирів, які містяться в яйцях, м’ясі та рибі. Але саме жири містять цілий комплекс вітамінів та мінералів, необхідних для імунної системи, зору та всього організму в цілому. Тому, якщо ви все ж таки вирішите відмовитися від тваринних жирів, додайте у свій раціон горіхи, льон, гарбузове і соняшникове насіння. Їх їсти піст не забороняє, при цьому вони містять вітамін Е та поліненасичені жирні кислоти. Крім того, не захоплюйтеся швидкими вуглеводами та поєднуйте горіхи з морквою або курагою. Так жиророзчинні вітаміни мають засвоюватися повною мірою.

Джерело

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook