6-7 капустин середнього розміру, приблизно 3 кг моркви.
Мию і чищу капусту, чищу моркву. На тертці шаткую моркву. Беру миску, на неї ставлю шатківницю для капусти. Відрізаю шматок капусти такий, щоб зручно було тримати в руці. Шаткую повну миску капусти (десь 1,5-2 головки). Додаю 1/4 моркви, акуратно перемішую, додавши жменю крупної солі. Перемішавши, починаю м’яти, ніби замішую круте тісто, до появи капустяного соку. Дно відра встеляю капустяним листям, викладаю капусту у відро. Ущільнюю руками. Для тих, хто любить гостріше, додаю шматочки гострого перцю (не переборщіть). Закінчивши наповнення відра, капусту утрамбовую до появи соку на поверхні. Усе! Відро стоїть в приміщенні, не на холоді, 3 дні. 1-2 рази на добу проколюю капусту в декількох місцях для виходу
газів від процесу квашення. Якщо не проколювати, то капуста буде м’яка, безформна і не хрустка. Не смачна. У відро між шарами нашаткованої капусти можна покласти великі шматки капусти (порізати капустину на сегменти, як мандарин очищений ділять на дольки, але розрізати треба разом з качаном, щоб шматок не розвалився). Далі виставляю капусту на холод (балкон) для припинення процесу квашення. Капуста у відрі може стояти всю зиму, якщо на вулиці мінусова температура.
Рецепт Олексія Полякова
Спробуйте також приготувати:
Дуже смачна хрумка квашена капуста на зиму. Так моя тітка робила і я роблю
Смачна квашена капуста. Рецепт, за яким готую вже багато років