Яблучний Спас

Яблука з медом на Спаса додадуть здоров’я на весь рік

У давнину на Спаса люди старались не снідати. А вже після богослужіння пригощали членів родини освяченими яблуками, розрізати на скибки, вмочали в мед і їли. Це був обов'язковий ритуал. А господині готували особливі страви.

19 серпня, православні святкують Преображення Господнє. У народі це свято іще прийнято називати Яблучним Спасом.

За біблійною легендою, у цей день Христос явився трьом своїм учням у світлі божественної слави, демонструючи єдність Святої Трійці.

Що освячують на Спаса

У це свято існує традиція нести до церкви врожай на освячення. Зокрема у святковий кошик кладуть груші, яблука, виноград, мед і обжинкові вінки або жмут колосся жита й пшениці.

Освячення плодів символізує розквіт і плодючість усього створеного у безкінечному царстві життя.

Для господарів свято символізує закінчення жнив та завершення літа.

У давнину в цей день люди старались утриматися від сніданку перед проходом до церкви. А вже після богослужіння пригощали членів родини освяченими яблуками. Розрізали фрукт на скибки, мочали в мед і їли. Вважали, що така трапеза дасть здоров’я на увесь майбутній рік.

Цього дня господині печуть пироги та готують вареники з яблуками. Також варять узвар і компот.

Радимо також прочитати:
  • На Спаса лихе з дому виганяють, а благополуччя приманюють
  • Зілля, освячене на Спаса, має чудодійну силу: захищає від сварок і приносить удачу

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook