19 серпня, православні святкують Преображення Господнє. У народі це свято іще прийнято називати Яблучним Спасом.
За біблійною легендою, у цей день Христос явився трьом своїм учням у світлі божественної слави, демонструючи єдність Святої Трійці.
Що освячують на Спаса
У це свято існує традиція нести до церкви врожай на освячення. Зокрема у святковий кошик кладуть груші, яблука, виноград, мед і обжинкові вінки або жмут колосся жита й пшениці.
Освячення плодів символізує розквіт і плодючість усього створеного у безкінечному царстві життя.
Для господарів свято символізує закінчення жнив та завершення літа.
У давнину в цей день люди старались утриматися від сніданку перед проходом до церкви. А вже після богослужіння пригощали членів родини освяченими яблуками. Розрізали фрукт на скибки, мочали в мед і їли. Вважали, що така трапеза дасть здоров’я на увесь майбутній рік.
Цього дня господині печуть пироги та готують вареники з яблуками. Також варять узвар і компот.