“Вишиванка”. Приготуєте раз – і будете пекти на всі свята!

Це один з найсмачніших галицьких пляцків, які традиційно печуть на свята, аби частувати рідних і пригощати гостей. Неодмінно спечіть!

“Сирно-макова вишиванка”

Форма 25Х35 см. Тісто: 500 г борошна, 250 г маргарину, 1 п. розпушувача, 120 мл сметани, 3 жовтки, 200 г цукру, 20 г какао. Маргарин і борошно перетерти в крихту, додати розпушувач. Жовтки збити з цукром і влити до крихти. Додати сметану і замісити густе тісто. Поділити його на 2 частини, до однієї додати какао і гарно вимісити. Кожну частину тіста (і біле, і чорне) поділити ще на 2 частини. Світле тісто покласти в холодильник на 1 год, а темне – в морозилку на 1 год.
Макова начинка: 250 г маку, 3 білки, 100 г цукру. Мак запарити і перемолоти в блендері. Можна використовувати готову макову масу, але тоді цукру треба менше давати. Білки збити з цукром, додати до маку і вимішати.
Сирна начинка: 1 кг домашнього сиру, 200 г цукру, 1 п. ванільного цукру, 3 яйця, 50 г крохмалю. Сир збити блендером. Яйця розділити на жовтки і білки. Жовтки збити з цукром і ванільним цукром. Все разом вимішати, додаючи крохмаль. Окремо збити білки на піну і додати до сирної маси. Все ще раз вимішати.
Форму застелити пергаментом. Одну частину світлого тіста розкотити, викласти у форму, зробити невеликий бортик, викласти половину макової начинки, розподілити. Зверху викласти половину сирної начинки. Легко розправити (силіконовою лопаткою), щоб не перемішати начинки. Зверху на грубій терці натерти 1 частину темного тіста з морозилки. Випікати при температурі 180 °С 30-40 хв. Охолоджувати в формі! Зразу не витягати! Так само спекти другий сирно-маковий корж.
Крем: 300 г масла, 300 г вареного згущеного молока. М’яке масло збити і по ложці додавати варене згущене молоко, продовжуючи збивати.
Зібрати пляцок. Змастити темну частину коржа кремом, накрити другим коржем так, щоб темне тісто було всередині. Залишити пляцок у холодильнику на 12 год, щоб настоявся. Готовий пляцок полити шоколадом і прикрасити за бажанням.
Рецепт Лілії Цвіт, пекла і фотографувала Іванна Луць

Спробуйте також приготувати:

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook