Кухня Рецепти

Справжній шедевр – “Галицька вишиванка”. Смачна, яскрава і без барвників!

Цей пляцок у розрізі дійсно схожий на вишиванку: кольорові коржі переплітаються у дивовижні візерунки. А який він смачний! Так, із приготуванням треба поморочитися, але результат того вартий на 100%!

20.11.2020 10:48

Пляцок “Галицька вишиванка”

Кольорові коржі

  • Томатний: 1 яйце, 1 ст. ложка масла, 1 ст. ложка сметани, 2 ст. ложки томатної пасти (я брала “Чумак”), 3 ст. ложки борошна, 0,5 ч. ложки розпушувача,   3 ст. ложки цукру.
  • Шпинатний: 1 яйце, 1 ст. ложка масла, 1 ст. ложка сметани, 3 ст. ложки шпинату (розмороженого і відтиснутого), 6 ст. ложок борошна, 0,5 ч. ложки розпушувача, 3 ст. ложки цукру.
  • Ванільний: 1 яйце, 1 ст. ложка масла, 2 ст. ложки сметани, 6 ст. ложок борошна, 0.5 ч. ложки розпушувача, 2 ст. ложки цукру, 1 п. ванільного цукру.
  • Шоколадний: 1 яйце, 1 ст. ложка масла, 2 ст. ложки сметани, 0,5 ч. ложки розпушувача, 5 ст. ложок борошна, 2 ст. ложки какао, 3 ст. ложки цукру.
  • Чорничний: 3 ст. ложки замороженої чорниці, 1 яйце, 1 ст. ложка масла, 1 ст. ложка сметани, 0,5 ч. ложки розпушувача, 6 ст. ложок борошна.
Форма 24Х24 см (враховуючи те, що тісто густе і втекти не зможе, я накреслила на пергаменті квадрат потрібного розміру та випікала на звичайному деку). Сметану, масло, цукор та яйце збити міксером протягом 3 хв (можна просто розтерти ложкою). Додати томатну пасту, вимішати. Всипати просіяне борошно з розпушувачем та перемішати. Викладати тісто по накреслений на пергаменті квадрат. Випікати 8-10 хв при температурі 180 C (орієнтуйтесь на свою духовку). Аналогічно приготувати всі кольорові коржі. Шпинат та чорницю для зеленого та фіолетового коржів змолоти блендером.
Сирний крем: 750 г сиру, 2 яйця + 1 жовток, 75 г масла, 0,75 скл. цукру, 1 ст. ложка манки, 50 мл. молока, 1 п. ванільного пудингу, цедра і сік одного лимона.
Сир, яйця, масло, цукор, манку, масло, сік та цедру лимона перетерти в блендері. Варити масу протягом 5 хв. Молоко змішати з пудингом, додати до основної маси та варити до закипання. Ще гарячим кремом перемастити кольорові коржі. Залишити на ніч.

Пісочні коржі (з трубочками і чорно-білий)

2 яйця, 1 жовток, 1 ст. ложка сметани, 200 г масла, 1 п. розпушувача (10 г на 500 г борошна), 150 г цукру, 550 г борошна, 2 ст. ложки какао. А також: 15 трубочок з білою начинкою і 15 трубочок з темною начинкою.
Корж з трубочками. Розтерти масло, сметану, цукор та яйця. Додати борошно (2 ст. л. залишити) та розпушувач. Поділити тісто на дві частини, до однієї додати какао, до іншої – решту борошна. Кожне тісто розділити навпіл (виходить 2 білі та 2 шоколадні кульки). В одну частину шоколадного тіста закрутити трубочки з білим кремом по довжині форми. В одну частину білого тіста – трубочки з темним кремом. Детальні фото знайдете, коли перейдете за посиланням на оригінальний рецепт в кінці допису. У форму, вистелену пергаментом, почергово викладати трубочки в тісті (щоб вийшов один суцільний корж) і випікати 25 хвилин при 180 ОС.
Корж чорно-білий. Для наступного коржа розкотити другу частину білого та шоколадного тіста за розмірами форми (24Х24), а тоді накласти квадрати один на інший. Розрізати цей подвійний чорно-білий пласт на смужки 1 см завширшки і викласти у вистелену пергаментом форму один до одного впритик, обертаючи їх почергово: одну класти, як розрізали (горизонтально), іншу обернути вертикально (на ребро). Випікати 17 хвилин при 180 ОС.
Сметанний крем: 700 г сметани (я використовувала домашню збирану), 1 скл. цукру. 
Зібрати пляцок. Виміряти висоту утвореного пляцка з кольорових коржів та сирного крему і розрізати на смужки, завширшки рівні висоті (щоб утворились квадратні в розрізі смужки). Кожну розділити ще на 3 частини. Кожен паралелепіпед обернути вертикально і розрізати на рівнобедрені трикутники. Корж з трубочками змастити сметанним кремом. Викласти трикутники, розвернуті гіпотезою вниз. Змастити тоненьким шаром крему катети. В утворені отвори-зубчики вставити наступні трикутники (катетами вниз). Змастити кремом і накласти наступний пісочний корж. Зверху полити помадкою. Детальніше подивитися, як формувати пляцок, можна тут.
Пекла і фотографувала Юлія Якіб’юк

Спробуйте також приготувати: