Ця лікарська рослина широко застосовується в медицині, славиться своїми протизапальними, відхаркувальними, спазмолітичними, жовчогінними, сечогінними, тонізувальними і загальнозміцнювальними властивостями.
Регулює мінеральний обмін, сприятливо впливає на кров людини, має здатність заспокоювати нервову систему і знижувати артеріальний тиск.
Добре лікує органи травлення, печінку, підшлункову, нирки.
Як готувати ліки
Настій: 30 г подрібнених листків залити літром окропу, годину-дві настояти, приймати по 100-150 мл перед їдою тричі на день. Курс лікування – пів місяця.
Чай: 3 ст. ложки сировини залити 0,5 літра води, довести до кипіння, охолодити. Пити чотири рази на день перед їдою по півсклянки, додавши трішки меду.
Порошок із сухих листків парила проти хвороб травної системи: висушену сировину подрібнити в кавомолці. Приймати порціями, не більше 2-4 грамів на день.
Настій: приготувати 1 ст. ложку парила + 1 скл. кип’ятку, щоб настоялось. Пити по 1/3 скл. 3 рази на день 30 хв після їди.
Парило можна залити спиртом. Це знімає свербіж від укусів комах. Знезаражує і допомагає ранам затягуватися швидше.