Цільнозерновий домашній хліб з хрусткою скоринкою

Дуже простий рецепт приготування домашнього цільнозернового хліба. Завдяки особливому замішуванню і нюансам випікання, хліб вдається пухкий і з хрусткою скоринкою.

Цільнозерновий домашній хліб – це не просто хліб, а шедевр! Ароматний, м’який, пухкий, з хрусткою скоринкою – дуже апетитний! Хліб вдається з першого разу! Його не зрівняти з жодним купованим хлібом!

Цільнозерновий домашній хліб

  • 300 мл води, 6 г сухих дріжджів або 18 г пресованих, 1 ч. ложка солі, 2 ч. ложки цукру, 200 г цільнозернового борошна, 200 г борошна вищого ґатунку, 2-3 ст. ложки олії, вівсяні пластівці для посипання.

Опара: у ледь теплій воді розчинити дріжджі, сіль, цукор, цільнозернове борошно. Перемішати, накрити, залишити на 40 хв, щоб піднялася. Додати борошно, замісити тісто. Може знадобитися трішки більше або менше. Тісто має бути не туге. Має вийти липке, тягуче. Залишити на 10 хв, щоб стало однорідним. Додати олію, місити ще 10 хв, доки перестане липнути до рук і миски.

Змастити стіл олією, викласти тісто, розтягнути по поверхні, поки стане товщиною 0,5 см – якомога тонше. Скласти конвертиком, сформувати кульку, накрити мискою, залишити на 20 хв. Повторити розтягування і складання ще раз, змастивши стіл олією, залишити ще на 20 хв. Підігнути тісто досередини, сформувавши кульку. Перекласти у форму на пергамент, посипати вівсяними пластівцями, кунжутом, насінням тощо. Залишити на 15 хв.

Тим часом розігріти духовку до 220 ОС. Пекти при 220 ОС – 10 хв, а потім при 190 ОС – ще 30-40 ха залежно від розміру хліба. Готовий хліб дістати з форми й охолодити на решітці.

Пекти хліб краще з парою. На дно поставити посудину, щоб нагрілася разом з духовкою. У гарячу духовку поставити паляницю і залити окріп у посудину. Завдяки пару скоринка буде тоненька, а хліб буде м’який.

Рецепт Лілії Цвіт, готувала і фотографувала Валентина Янчук

Радимо також інші перевірені рецепти домашнього хліба:

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook