“Поляна” – з грибами
1 б. маринованих печериць, 3 варені картоплини у кожушку, 1 пучок зеленої цибулі, 1 варене або копчене куряче філе або 300 г ковбаси, 3-4 варених яйця, 250 г твердого сиру, майонез.
Миску вистелити харчовою плівкою. Викласти на всю поверхню дна печериці шапочками донизу, посипати посіченою цибулею. Викласти потерту картоплю, посолити, зробити сітку з майонезу. Покласти порізане м’ясо або ковбасу, зробити сітку з майонезу, викласти потерті яйця, майонез і потертий сир. Притиснути трохи пласкою тарілкою, щоб злегка утрамбувати. Поставити на кілька годин у холодильник. Потім перевернути на пласку тарілку, зняти плівку. Можна ще додати шар тертої вареної моркви.
“Тіффані” – з виноградом
Курка (бедро без кісточки), виноград киш-миш або інший білий (якщо з кісточками, то розрізати і дістати), кульки сиру моцарела, листя салату (будь-який мікс), яйця курячі або перепелині, сіль, перець. Соус: 3-4 ст. ложки домашнього майонезу або грецького йогурту без добавок, 1 ч. ложка меду, 1 ч. ложка діжонської гірчиці.
Курятину посмажити або запекти, порізати шматочками. Виноград порізати половинками (якщо є кісточки – дістати), сир – скибочками, яйця курячі – четвертинками, якщо перепелині – то половинками. На дно тарілки покласти листя салату, зробити сітку з соусу, поперчити і посолити, викласти м’ясо, сир і яйця, сіль і перець, зробити сітку із соусу, викласти виноград і кілька листочків зелені для декору. Можна готувати у порційних склянках.
“Хризантема” – з чіпсами
250 г копченої або вареної курки, 4 яйця варені, 150 г кукурудзи консервованої, 100 г грибів маринованих, майонез, чіпси для декору, сіль, перець.
Усе викласти шарами, перекладаючи сіткою з майонезу:
курятина кубиками, гриби кубиками, кукурудза, терті білки, терті жовтки. Прикрасити чіпсами у вигляді квітки.