Зазвичай борошно поділяють на “сильне” і “слабке”
- Сильне борошно має багато глютену, вбирає набагато більше і швидше воду, тісто еластичне, чудово підходить для дріжджової пухкої випічки: хліба, піци, паски і т.п.
- Слабке борошно – навпаки, має менше глютену, не вбирає стільки рідини, що дозволяє випічці залишатися крихкою, хрумкою, наприклад печиво, пісочне, листкове, заварне тісто чи хрумка скоринка при смаженні.
Практичні поради з вибору та зберігання борошна
Вибір і зберігання борошна можуть значно вплинути на якість вашої випічки. Ось кілька порад для новачків у випіканні, які допоможуть вам зробити правильний вибір та зберегти борошно свіжим та якісним.
Вибирайте борошно потрібно типу:
- Борошно вищого ґатунку має низький вміст протеїнів і підходить для тортів, бісквітів і кексів. Це борошно дає ніжну текстуру випічки.
- Універсальне борошно має середній вміст протеїнів і добре підходить для більшості видів випічки, включаючи хліб, печиво та млинці.
- Борошно для хліба має високий вміст протеїнів, що забезпечує міцність і еластичність тіста, ідеальне для хліба та піци.
Читайте етикетки. Переконайтеся, що на етикетці вказано дату виготовлення та термін придатності. Свіже борошно забезпечує кращі результати.
Зберігайте борошно в прохолодному, сухому місці. Висока вологість та тепло можуть сприяти утворенню цвілі і зіпсувати борошно. Ідеальне місце для зберігання – це шафа в кухні, далеко від плити або прямих сонячних променів. Герметичні контейнери захищають борошно від вологи, комах та запахів інших продуктів. Також це сприяє збереженню смаку та якості. Вказуйте на контейнерах дату покупки та тип борошна, щоб ви могли відстежувати свіжість і швидко знайти потрібний вид для вашої наступної випічки.
Дотримуючись цих порад, ви зможете не тільки правильно вибрати борошно для своїх потреб у випіканні, але й ефективно зберегти його якість та свіжість.
- Чому паска тріскається під час випікання: можливі причини
- Чому паска кришиться і що додати в тісто, щоб не кришилася