Кип’ячене молоко з медом – найперевіреніший спосіб лікування ангіни й застуди. Ложечка меду ввечері – на хороший та міцний сон. Цей делікатес намазують на хліб молодятам, медовим називають і перший місяць після одруження. Аби зберегти красу, жінки часто використовують креми на медовій основі. Мед незамінний у дитячому харчуванні й особливо корисний зі сметаною, сиром, вершками, яблуками, цитрусовими, у поєднанні з компотами, киселями та мусами.
– Усі натуральні меди – цілющі, – запевняє бджоляр Надія Дерябіна, – але кожна людина має обирати той, який їй найбільше підходить. Для цього не зайве проконсультуватися з лікарем. Передусім це стосується діабетиків, осіб, які мають проблеми з травленням і серцево-судинною системою.
– То який мед найкращий?
– Світліший. Наприклад, акацієвий. Темний мед (квітковий, луговий) містить більше мінеральних солей і цінніший, ніж світлий, але майже всі темні сорти (крім гречаного) вважають низькоякісними. Волинський мед – серед найкращих в Україні. Він дуже запашний, оскільки в області багато лісів. А лісовий мед, як відомо, помічний при безсонні.
– Як мед змінюється після того, як його зібрали?
– Після сезону відкачування протягом двох місяців він має кристалізуватися. Але це не стосується акацієвого. І якщо взимку чи пізньої осені вам продають рідкий мед, він – фальсифікований.
– Як ще можна відрізнити справжній мед від сфальсифікованого?
– Перш ніж смакувати, зверніть увагу на те, щоб під час зливання з ложечки він стелився й утворював горбик. Мед не має швидко стікати, інакше він незрілий. Такий довго не простоїть і може забродити. Після закінчення сезону мед мусить бути закристалізований. Якщо він рідкий – його розігрівали. Можливо, навіть не раз…
Але не все, що називається медом, – духмяне, смачне й корисне. Наприклад, скуштувавши „отруйного” („п’яного”) меду, людина може сп’яніти, знепритомніти, її судомитиме. Найтяжче отруєння спричиняє мед із квіток болотного вересу. Такий самий неприємний на смак і небезпечний рододендроновий мед. А тютюновий для споживання зовсім не придатний, зате його використовують у виробництві ароматичних сортів тютюну.
– Кажуть, що справжній мед горло дере…
– Так. Але теж по-різному. Акацієвий і з різнотрав’я – менше, гречаний – більше.
– Часто ошуканці збувають фальсифікований мед, заманюючи низькою ціною. Скільки коштує натуральний?
– На дешевший мед не треба кидатися. Загалом ліпше купувати мед у знайомого пасічника або в спеціалізованих магазинах.
– А як його правильно зберігати?
– У жодному разі не можна класти мед у гарячий чай – при температурі більш як 40 градусів він втрачає цілющі властивості. Так само треба уникати потрапляння на нього сонячних променів.
Найоптимальніше місце для меду – нижні полиці холодильника. Банка має бути добре закрита, бо мед швидко вбирає вологу й сторонні запахи.
Вживати найліпше маленькими порціями, щоб добре засвоювався. Рекомендовано з’їдати по чайній ложечці за півтори години до сніданку й обіду та через 2–3 години після вечері. Дітям достатньо однієї чайної ложки на день. Через 15–20 хвилин після споживання меду треба випити гарячого міцного чаю.