Шигельоз – міжнародна назва хвороби, яка в Україні більш відома як дизентерія. Збудником шигельозу є бактерія роду шигела (Shigella) і яка вражає переважно товсту кишку. Дизентерію називають хворобою брудних рук, адже її збудник найчастіше потрапляє в організм із їжею, водою через брудні руки (іноді також через механічних переносників – мух).
Про небезпеку шигельозу нагадують лікарі Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб.
Основні симптоми шигельозу
- Підвищення температури тіла;
- головний біль;
- загальна слабкість;
- нудота, блювання;
- діарея з домішками слизу, крові.
Шигельоз реєструється протягом усього року, але влітку та восени люди хворіють на цю інфекцію частіше. Це відбувається тому, що в теплий період збудник, потрапляючи у харчові продукти, воду, активно розмножується і накопичується.
Найбільш сприйнятливі до шигельозу діти віком від 6 місяців до 5 років.
Профілактика шигельозу
- Ретельно мийте руки з милом перед приготуванням і вживанням їжі та після відвідування туалету.
- Для пиття використовуйте воду з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану воду.
Прочитайте також: Чому кип’ятити воду кілька разів в чайнику небезпечно для здоров’я
- Перед вживанням овочів та фруктів мийте їх питною водою, бажано обдавати окропом.
- При купівлі будь-яких продуктів у торговельній мережі обов’язково звертайте увагу на терміни та умови зберігання продуктів. Не купуйте продукти на стихійних ринках. Пам’ятайте: споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції.
- Не зберігайте швидкопсувні продукти без холоду.
- Не споживайте продукти та напої за найменшої підозри щодо їх якості.
- При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки) для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води. Не готуйте багатокомпонентні страви, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо).
- Не беріть у подорож швидкопсувні продукти (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські та інші вироби, що потребують охолодження при зберіганні).
- Приготовані страви бажано споживати одразу, а при повторному споживанні – обов’язково проводити термічну обробку.
- При відпочинку з дітьми необхідно вчити їх правил особистої гігієни.
Прочитайте також: Продукти, які дітям краще не вживати
Пам’ятайте: у разі виникнення перших ознак захворювання, не можна займатися самолікуванням! Необхідно якнайшвидше звернутись за медичною допомогою до сімейного лікаря.
Post Views: 23