Здоров'я та краса Сам собі лікар

Щоб мати стійкий імунітет, з’їдайте по ложці червоної ікри

І лікарі, і дієтологи одностайні, що харчування суттєво впливає на стан здоров’я людини. Вживати в їжу правильні продукти і їсти регулярно — такої парадигми дотримується багато хто. Ось тільки в зимовий період, а цьогоріч ускладнений пандемією, цього може виявитися недостатньо. Що ж додати в раціон? З очевидного — продукти, що містять вітамін С, зелень, мед, імбир. А ще взяти […]

І лікарі, і дієтологи одностайні, що харчування суттєво впливає на стан здоров’я людини. Вживати в їжу правильні продукти і їсти регулярно — такої парадигми дотримується багато хто. Ось тільки в зимовий період, а цьогоріч ускладнений пандемією, цього може виявитися недостатньо.

Що ж додати в раціон?

З очевидного — продукти, що містять вітамін С, зелень, мед, імбир. А ще взяти за звичку з’їдати по одній чайній ложці червоної ікри щодня, навіть якщо не особливо її любите.

Чим корисна ікра лососевих?

Тут збалансоване співвідношення поживних компонентів, включно з унікальними Омега-3 — поліненасиченими жирними кислотами, які людський організм не синтезує і які можна отримати тільки з їжею. Саме Омега-3 позитивно впливає на розумові процеси і роботу мозку загалом, захищає від депресивних станів, а також розвитку хвороб серця і злоякісних пухлин.

Загалом у 20 г червоної ікри міститься добова норма Омега-3 для дорослого. Є в ікрі й вітаміни (В1, В2, В5, В9 фолієва кислота, А, D і Е) і мінерали (залізо, фосфор, кальцій, калій, магній і йод).

Не можна не згадати і легко засвоюваний білок: в ікрі будь-якого з видів лососевих — нерки, горбуші, кети, кижуча або чавичі, — його набагато більше, ніж у звичних нам джерелах, таких як яловичина, тунець, сир тощо. Якщо підсумувати, то ікра — концентрат всього того найкращого, що можна отримати з морепродуктів.

Вона корисна усім (але пам’ятаємо, що дітям — краще від 3 років). Цей продукт підсилює імунітет, зміцнює серцево-судинну систему, підвищує рівень енергії і знижує рівень стресу в організмі. А ще здатний урізноманітнити будь-який прийом їжі, нехай це сніданок, обід або вечерю.

Про користь червоної ікри | ВІКНА. Новини Калуша та Прикарпаття

На що звернути увагу, купуючи ікру?

Місце продажу. Вебсайти або купівля з рук — справа досить ризикована, за її результат відповідальності ніхто не несе. Краще йти у великі торгові мережі та спеціалізовані магазини, які мають у своєму розпорядженні сертифікати якості на ікру і відповідають за некондицію товару згідно з нормами законодавства про права споживача.

Виробник. Сьогодні Україна офіційно закуповує лососеву ікру у США. Все, на чому зазначено Росію — або контрабанда, що заїхала нелегально, або й зовсім фальсифікат під виглядом оригіналу.

Марка. Не варто брати продукцію бренду «Роги і копита», навіть якщо торгова пропозиція обіцяє неймовірну вигоду. Краще придбати за вищу ціну, але у бренду, що присутній на ринку протягом багатьох років і дорожить своєю репутацією. Це своєрідна гарантія дотримання стандартів якості.

Вартість. Підозріло низька ціна — привід вимагати у продавця сертифікат якості. Ікра є дорогим продуктом і не може пропонуватися за ціною кабачкової. Також сумніви мають викликати будь-які неймовірні спецпропозиції «три одиниці за ціною однієї» або дисконт -90% від початкової ціни.

Склад. Зверніть увагу на вигляд риби (це вкаже на зовнішній вигляд і характеристики ікри) та інгредієнти. Якщо ікра заморожена, у складі має бути лише ікра і сіль, останньої — не більше ніж 3,3%. Якщо консервована, плюс два антисептики (Е211 і Е200) і рослинна олія (щоб ікринки не злипалися). Максимальна масова частка консервантів може досягати 0,1%. Не більше.

Упаковка. У випадку зі скляною тарою або пластиковим контейнером, оцінити ікру можна візуально — за кольором, розміром, кількістю рідини і роздавлених ікринок. Із бляшанками складніше. Знайте, що бляшанка має бути без вм’ятин і пошкоджень, а кришка не повинна бути роздутою і прогинатися при натисканні.

7 причин їсти червону ікру кожен день - Korrespondent.net

Як відрізнити натуральну ікру від підробки?

Колірна гама натуральної ікри широка — від яскраво-червоного до помаранчево-рожевого — і залежить від виду лососевих. Колір фальсифікату, як правило, однорідний червонувато-помаранчевий.

Штучні «ікринки» мають однакову ідеальну форму і розмір, натуральні завжди трохи відрізняються одна від одної. Справжня ікра має ніжний ненав’язливий аромат, проте від штучної тхне оселедцем. У справжніх ікринок рідкий вміст і щільненька оболонка — при надкушуванні вони ніби вибухають у роті. Підробка прилипає до зубів і просто роздавлюється.

На жаль, сьогодні у продажу чого тільки немає, але, купуючи ікру, на жодні компроміси з якістю йти не потрібно. Адже, якщо розібратися, на кону стоїть ваше дорогоцінне здоров’я.

Дата публікації: 21.12.2020 img Поділитися