помідор

Що відбувається з організмом, коли ви їсте помідори

Дізнайтеся, як помідори впливають на організм: користь для серця, імунітету, травлення та шкіри, а людям з якими захворювання слід бути обережнішими, вживаючи помідори.

Помідори є цінним джерелом корисних речовин, які впливають на організм на клітинному рівні. Включення помідорів у раціон може принести помітну користь для здоров’я, але й варто знати про деякі нюанси.

Потужний антиоксидантний ефект

Помідори багаті на лікопен — пігмент, який дає їм червоний колір. Лікопен є потужним антиоксидантом: він нейтралізує вільні радикали, які ушкоджують клітини та прискорюють старіння. Дослідження показують, що регулярне вживання помідорів може знижувати ризик розвитку серцево-судинних захворювань і навіть деяких видів раку, зокрема простати.

Здоров’я серця та судин

Помідори багаті на калій і фолієву кислоту, що сприяє нормалізації артеріального тиску та підтримці серцевого ритму. Калій допомагає виводити надлишок натрію з організму, знижуючи ризик гіпертонії, а фолієва кислота підтримує здоров’я судин і серця.

Покращення травлення

Помідори містять клітковину, яка стимулює роботу кишківника та підтримує нормальну мікрофлору. Це сприяє покращенню травлення, зменшенню здуття та запобіганню закрепам. Вживання томатів у складі салатів чи соусів допомагає швидше засвоювати поживні речовини та очищати організм.

Підтримка зору та шкіри

Помідори багаті на вітаміни А, С і Е, які підтримують здоров’я очей, шкіри та волосся. Вітамін А покращує нічний зір, С — стимулює вироблення колагену, а Е — захищає клітини від окисного стресу. Регулярне вживання помідорів робить шкіру більш еластичною, зменшує сухість та допомагає боротися з передчасним старінням.

Підтримка імунної системи

Вітамін C у помідорах підвищує захисні сили організму, допомагає боротися з інфекціями та прискорює відновлення після хвороби. Крім того, антиоксиданти та фітохімічні речовини, які містяться в помідорах, підтримують здоров’я клітин і сприяють зниженню запалення.

Можливі нюанси та протипоказання

Хоч помідори дуже корисні, надмірне їхнє споживання може викликати підвищену кислотність у шлунку або загострення гастриту. Людям з виразковою хворобою чи проблемами з шлунково-кишковим трактом варто поєднувати помідори з іншими продуктами, щоб зменшити подразнення.

З чим поєднувати помідори

Щоб отримати максимальну користь від томатів, їх варто комбінувати з продуктами, які підкреслюють смак і покращують засвоєння корисних речовин:

  • Оливкова олія – ідеально підкреслює аромат помідорів і сприяє кращому засвоєнню лікопену.

  • Зелень – базилік, кінза, петрушка та зелена цибуля не тільки наповнюють страви літнім ароматом, а й збагачують раціон вітамінами К та С, магнієм і фолієвою кислотою.

  • М’які сири – моцарела, фета, бринза гармонійно поєднуються з томатами і додають повноцінний білок.

  • Часник – підсилює смак томатів і забезпечує організм корисними нутрієнтами.

  • Авокадо – додає корисні жири та робить смаковий дует із помідорами ще більш ніжним.

  • Огірок – чудовий супутник для салатів або просто на тарілці поруч із томатами.

Радимо також прочитати: У косметичці… помідори. Рецепти дієвих томатних масок для обличчя

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook