Святвечір традиції

Що смачніша кутя, то заможнішою буде родина

Традиційно на Святвечір готують 12 страв. Що означає кожен продукт і страва, навіщо під кутю класти колоски, чому не можна мити ложки і кричати на дітей? Цікаве про традиції святкування Святвечора.

Традиційно на Різдво готують 12 страв. У християнській традиції це символізує 12 апостолів. Язичники асоціювали наїдки з 12 сузір’ями на небі, і це була жертва кожному.

Традиційно на Святвечір господині готують калачі, борщ, вареники, пироги з квасолею та капустою, голубці, рибу, горох, городину, гриби, а головне – кутю та узвар.

Кутя – головна страва у Святвечір

Кутю готують упродовж різдвяних свят тричі. Першу кутю – багату – готують у переддень Різдва, другу – щедру – на Василя 14 січня, третю – голодну – у переддень Водохреща.

Письмово про кутю вперше згадується на початку XII ст. у «Повісті временних літ». Кутю традиційно готують із зерен пшениці або ячменю, на півдні України – з рису. Спочатку її готували з медом або ситою (розведений у воді мед). Пізніше почали додавати макове молоко (запарений і розтертий мак), родзинки, а також подрібнені горіхи й цукровий сироп. Варили кутю в глиняних горщиках. Доброю ознакою вважалося, коли зерно «підходило», коли верх западав – на лиху вість або чиюсь смерть. Під час приготування куті господиня квоктала, щоб кури неслися.

Продукти, з яких готують кутю, мають символічне значення. Зерно символізує вічне життя, воскресіння й достаток, мед – здоров’я та благополуччя, горіхи – багатство і родючість.

Здавна вважалося: що багатша (тобто смачніша та ситніша) кутя, то кращим буде врожай і більшим статок у родині. За звичаєм горщик із кутею на покуть відносить наймолодший у родині хлопчик. На цей момент вся родина має бути вдома, «бо хто на Святвечір одіб’ється від хати, то може відійти з сім’ї».

Що треба обов’язково зробити на Святвечір, щоб уся сім’я була здорова і мала достаток

Після вечері кутю залишають на столі

Під миску з кутею кладуть колоски, які потім зберігають цілий рік як оберіг. Під стіл кладуть металевий предмет (сокиру), ставлять на неї ноги – щоб не боліли. З куті починають різдвяну трапезу і закінчують. Голова сім’ї має зачерпнути куті і віднести для худоби й на пасіку. Вважається гарною прикметою, якщо в цей час на небосхилі видно багато зірок, тоді наступного року добре вестиметься домашня птиця і буде врожай.

Після вечері кутю залишають на столі на цілу ніч для померлих предків. Господиня має зібрати всі ложки, зв’язати їх і залишити на ніч немитими. Завдяки цьому сім’я завжди буде разом.

Відтак гасять свічки й уважно спостерігають за димом. Якщо він прямує в бік вікна, це провіщає про поповнення в сім’ї, вгору – до весілля, до дверей – чекай неприємностей. На Святвечір заборонено сваритися й сперечатися.

  • Не можна лаяти дітей, а тим паче бити їх, інакше протягом року вони завдаватимуть проблем.
  • Не можна нікому нічого давати в борг: увесь рік нам цього бракуватиме.
  • Якщо хтось за вечерею чхнув, це вважалося доброю прикметою, а коли вдавився, то це віщувало сумну звістку.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook