В українців на Святвечір готують 12 страв, що символізують 12 апостолів Ісуса Христа. Хочемо розповісти, що готують на Різдво за кордоном. Деякі страви і кулінарні традиції вас точно здивують!
12 ягідок – 12 бажань
Чехи подають 12 сортів тістечок, у Венесуелі діляться виноградом і з’їдають по 12 ягідок, задумуючи на кожен місяць року окреме бажання.
- 12 традиційних страв на Святвечір (давні сімейні рецепти)
На Різдво французи їдять індичку, запечену в білому вині, устриці, паштет із гусячої печінки, сири й обов’язково п’ють шампанське. Традиційний французький десерт – це «різдвяне поліно» (рулет з кремом або морозивом, политий шоколадом), а також тендітні тістечка з родзинками і мигдалем.
А в Данії господині до святкового різдвяного обіду неодмінно приготують качку або гусака, фаршированого яблуками, рисовий пудинг і солодку рисову кашу з корицею і родзинками. В цей день у меню угорців рибний суп та печений індик, а під скатертину вони кладуть не сіно й часник, як українці, а ніж та гребінь.
Поляки й чехи традиційно подають до святкового столу різноманітні рибні страви, особливо із коропа.
В Австралії на Різдво готують страви на грилі і подають холодні страви з морепродуктів, адже у цей час там літо. Тому часто святкують на пляжі.
Ретельно готуються до Різдва в Німеччині. У цій країні під час посту плетуть ялинковий вінок і щотижня запалюють на ньому свічку. Перша з них згорає на чверть, а на четвертий тиждень спалюють усі свічки. На Святвечір вінок ставлять на стіл або вішають на стелю.
На вечерю напередодні Різдва подають овочевий суп, картоплю під соусом, салат і печені яблука з горіхами. Другого дня, як і в Україні, німці ходять у гості до своїх дідусів та бабусь. До святкового різдвяного столу подають засмажену індичку (гуску), капусту та кнедлі під соусом. Як і українці, німці святкують три дні поспіль.
Десять цікавих фактів про Різдво Христове
Кому сушеної рибки?
Особливо оригінальними в плані різдвяної їжі є португальці. Вони в цей день харчуються бакалао – стравою з сушеної солоної тріски, яку запивають портвейном.
Італійці на площі св. Петра в Римі споруджують великий вертеп зі сценами Різдва Христового, хоча й не влаштовують удома святкової вечері.
Головний різдвяний напій у фінів – глінтвейн. Традиційна різдвяна страва – особливим способом приготована і запечена шинка. До неї подають морквяну або рисову кашу, до того ж із секретом. У чиїй тарілці опиниться один-єдиний мигдалевий горішок, рік щаститиме абсолютно у всьому.
В Англії заведено подавати пряне вино, тарталетки з варенням із сухофруктів, сливовий пудинг із гілочкою гостролиста, що символізує терновий вінок, та з червоними ягодами, як кров Христа. Також напередодні Різдва готують святковий пудинг. Він повинен містити 13 складових, які символізують Ісуса Христа і Його Апостолів.
Типові іспанські різдвяні страви – смажене порося, качка в апельсиновому соусі, запечена індичка, риба. Солодощі – подібні халві, тендітні тістечка.