пляцок Херсонська вишиванка

Розкішний пляцок “Херсонська вишиванка”: сподобається всім!

Пропонуємо вашій увазі розкішний на вигляд і багатий на смак пляцок з незвичайними коржами з сиром, курагою, горіхами. Рецепт знаної господині з Херсонщини.

Пляцок “Херсонська вишиванка”

  • Форма 25Х36 см.
  • Тісто: 4 жовтки, 200 г цукру, 180 г масла, 100 г сметани, 10 г розпушувача, 50 г какао, 400-450 г борошна.
  • Сирна маса: 1 кг сиру, 3 яйця, 200 г цукру, 150 г сметани, 1 п. пудингу (40 г), цедра лимона.
  • Білкова маса: 4 білки, 100 г цукру, 10 г горіхів, 300 г кураги. 
  • Крем: 400 мл молока, 100 г цукру, 16 г ванільного цукру, 1 п. пудингу (40 г) або 40 г крохмалю, 180 г масла, 60 г шоколаду.
  • Глазур: 90 г шоколаду, 2 ст. ложки олії. 

Крем

Цукор, ваніль, пудинг або крохмаль перемішати, додати у молоко. На середньому вогні, постійно помішуючи, заварити до загустіння, коли почне кипіти – зняти з вогню. Накрити харчовою плівкою в контакт, відставити до охолодження.

Коли крем повністю охолоне, м’яке масло збити до побіління, по ложці ввести заварний крем. Додати потертий шоколад.

Тісто

До борошна додати масло з холодильника, перетерти руками у крихту. Жовтки збити з цукром до посвітління, додати сметану, какао, розпушувач – перемішати. З’єднати шоколадну і борошняну масу, вимішати спершу ложкою, потім руками. Розділити на чотири частини: дві більші і дві менші. Більші покласти у холодильник, а менші у морозилку.

Сирна маса

Сир, яйця, цукор, сметану, цедру змолоти блендером до однорідності. Додати пудинг, перемішати.

Білкова маса

Білки збити в піну, всипати весь цукор, збити до стійкості.

Формування коржів

На пергаменті розкотити одну більшу частину темного тіста, перекласти у форму, розрівняти. Викласти половину сирної маси, посипати порізаною курагою, викласти половину білкової маси, розрівняти, посипати посіченими і підсушеними горіхами, посипати потертим тістом з морозилки. Випікати при 160 градусах 50-60 хв. Вийняти на решітку, щоб не змок. Дати повністю охолонути.

Зібрати пляцок

На один корж викласти майже весь крем (трішки залишити для покриття боків), накрити другим коржем (верхом – донизу). На 10-15 хв бажано покласти зверху гніт. Потім покрити боки кремом, зверх залити шоколадом, розтопленим і змішаним з олією, і поставити в холодильник на ніч. Виходить пляцок вагою близько 4 кг.

Переглянути процес приготування пляцка “Херсонська вишиванка” можна на відео автора:

Рецепт, фото і відео Ірини Онишкевич

Радимо також інші цікаві перевірені рецепти пляцків з незвичайними коржами:

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook