дріжджі

Правильно “розбудити”: як додавати в тісто сухі дріжджі

Сухі дріжджі, по-іншому кажучи неактивні, отримують у результаті штучного зневоднення. Вони бувають активні і моментальні. І ті, й ті треба вміти правильно "розбудити", тобто активувати.

Дріжджі, які ми використовуємо для приготування тіста, називаються пекарськими. Вони бувають пресовані і сухі. Сухі дріжджі, по-іншому кажучи неактивні, отримують у результаті штучного зневоднення. Вони дуже зручні у використанні, бо менш вибагливі до умов зберігання. Зауважте: сухі дріжджі бувають активні і моментальні. І ті, й ті треба вміти правильно «розбудити».

Як “розбудити” активні дріжджі

Активні сухі дріжджі схожі на дрібний бісер бежевого кольору. Саме про них йдеться у більшості кулінарних рецептів. Щоб привести сухі дріжджі в активний стан, необхідно налити в ємність потрібну кількість теплої води або молока. Важливо «розбудити» дріжджі, але не заварити! Ось чому температура води або молока, якими ви будете розводити сухі дріжджі, повинна бути в межах 35-42 °С.

До рідини треба додати кілька чайних ложок цукру, які стануть для дріжджів своєрідною поживою.

Якщо на кухні тепло, то ємність із дріжджами достатньо накрити поліетиленом, якщо холодно – вкутати рушником.

Через 5-10 хвилин дріжджі мають спінитися. Якщо цього не сталося, то застосовувати їх у випічці не варто: їх не вдалося «розбудити». Причини цього можуть бути різними:

  • закінчився термін придатності,
  • порушені умови зберігання,
  • рідина, в якій їх розчинили, була надто гарячою.

Як перевірити якість дріжджів

Моментальні дріжджі – зразу в борошно

Моментальні сухі дріжджі також називаються миттєвими, швидкими або фаст (fast) дріжджами. Усі ці назви можна зустріти в рецептах. Вони схожі на порошок дрібного помелу світло-коричневого кольору. Моментальні дріжджі не потребують активації, ви можете додати їх прямо в сухі інгредієнти. Також при замішуванні тісту з такими дріжджами достатньо підходити 1 раз. Але за таку швидкість і простоту у використанні доводиться платити. Тісто на швидких дріжджах виходить менш ароматним, що, в принципі-то, не має значення тоді, коли ви печете дуже солодкі або сильно ароматизовану випічку.

Як замінити дріжджі пресовані на сухі

Якщо в рецепті вказані пресовані дріжджі, а у вас сухі або навпаки, – не засмучуйтеся. Замінити дріжджі пресовані на сухі досить просто. Потрібно дотримуватися пропорцій:

  1. Замість 1 чайної ложки активних сухих дріжджів потрібно 3/4 чайної ложки миттєвих.
  2. Замість 30 г свіжих дріжджів можна додати 2 1/4 чайної ложки сухих.

 

З архіву газети “Сім’я і дім” 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook