Є так традиція – закушувати коньяк лимоном. Так робити не варто! Річ у тому, що лимон на кілька хвилин приглушує рецептори, розміщені на язику. А тому він перебиває смак будь-якого напою, а особливо коньяку, смаком та ароматом якого потрібно насолоджуватися. Поєднання коньяку та лимона доречне тільки у двох випадках: якщо ваш коньяк “не дуже благородний” або людина просто хоче швидко захмеліти. Лимон краще смакуватиме із горілкою, ніж коньяком.
В усьому світі прийнято коньяки багаторічної витримки (10-25 років) пити без закуски. Органолептичні властивості (колір, смак, запах) таких напоїв формувалися роками, тому сторонні продукти все зіпсують. Якщо ви хочете продегустувати кілька видів коньяку, після кожної проби треба сполоснути рот мінеральною водою без газу, щоб освіжити рецептори.
У Франції до коньяків невеликої витримки (до 10 років) подають шоколад або паштети. Але більшість гурманів вважають за краще дотримуватися правила трьох «С» (Cafe, Cognac, Cigare). Причому спочатку вони випивають чашку кави, потім роблять кілька ковтків коньяку і тільки після цього викурюють ароматну сигару. Причому за раз випивають не більше 100-150 г коньяку.
Якщо планується тривалі посиденьки, варто таки подбади про правильні закуски. Страви не повинні бути гострими і жирними. Підійдуть фрукти, які ростуть у тій місцевості, де зроблений напій: виноград, яблука, груші, полуниця і т.д. Непогано поєднуються з коньяком маслини, тверді сири, морепродукти (бутерброди з ікрою, смажені устриці, сьомга) і біле нежирне м’ясо без гострих спецій, наприклад, птах або телятина. Запивати коньяк можна соком білих сортів винограду або негазованою мінеральної водою.