Помідори у власному соку
По 5 кг помідорів м’яких і твердих, 1,5 скл. цукру, 1 скл. олії, 1 скл. оцту, 4–5 ст. л. солі.
5 кг м’яких помідорів перемолоти (можна попередньо ошпарити окропом і зняти шкірку). Масу варити 30 хв. Додати до неї 1,5 скл. цукру, 1 скл. олії, 1 скл. оцту, 4–5 ст. л. солі. Можна додати по 1 ст. ложку сушеного базиліку. Варити ще 5 хв. Цією сумішшю залити помідори (вони мають бути невеличкі та тверді), розкладені в літрові банки. Додати у кожну банку чорний перець горошком (3 шт.), гвоздику (3–4 шт.), часник (3–4 зубці). Стерилізувати 25–30 хв.