У косметиці використовують сік, розтерту м’якоть і нарізані скибочки помідора. Маски, виготовлені з цього овоча, очищають, розгладжують, освіжають, тонізують і добре відбілюють шкіру.
Варіанти масок для лиця:
1. Протирання обличчя томатним соком у поєднанні з молоком має відбілювальний ефект.
2. Якщо шкіра шиї більш темного відтінку, ніж шкіра обличчя, то її, перш ніж змастити живильним кремом, можна протирати скибочками томата.
3.Щоб очистити шкіру обличчя від білих вугрів, можна протирати її свіжим помідором чи накладати скибочки.
4. Вугрові висипання. Змащувати обличчя соком помідора, змішаним із гліцерином.
5. Помідор розім’яти, віджати сік. Ватяним тампоном, змоченим соком, рекомендується протирати жирну шкіру обличчя. Можна змочити соком марлеву серветку чи шар вати і накласти на жирну шкіру на 15-20 хвилин. У міру висихання серветки знову змочити її соком. Потім маску зняти і вимити обличчя прохолодною водою.
6.Якщо шкіра жирна, обличчя спочатку треба протерти томатним соком, дати йому висохнути, потім на марлю викласти томатну кашку, змішану з білком курячого яйця. Тримати на обличчі 10-15 хвилин. Змити водою кімнатної температури.
7. Якщо шкіра жирна, та ще й з великими порами, обличчя вимити гарячою водою з милом, змазати тонким шаром живильного крему, а потім накласти на нього тонкі скибочки свіжонарізаного зрілого томата і накрити марлею. Через 20-30 хвилин зняти, обличчя протерти ватяним тампоном, змоченим у холодній воді. Маска живить і вітамінізує шкіру. Ця ж маска корисна і для сухої шкіри, схильної до подразнення.
8. Змішати три столові ложки ретельно подрібнених бобів з чайною ложкою меду і такою самою кількістю томатного соку і молока. Маска підсушує, знежирює, тонізує обличчя, звужує пори.
9. Томат розтерти, отриману кашку рівномірно нанести на обличчя. Якщо шкіра жирна, рекомендується тримати маску 20 хвилин, якщо змарніла, обвисла – 10-15, якщо є ластовиння – 20-25 хвилин. Маску змити теплою чи прохолодною водою, обличчя змастити живильним кремом. Маска тонізує й освіжає шкіру.