Пляцок “Моцарт і Сальєрі”
Шоколадний бісквіт: 3/4 скл. цукру, 5 ст. л. борошна, 2 ст. л. какао, 1 ч. л. розпушувача, 7 яєць (відокремити білки від жовтків).
Грильяж: 5 білків, 3/4 скл. цукру, 250 г волоських горіхів (крупно порізаних), 1 ст. л. борошна, 1 ст. л. крохмалю, 1 ч. л. розпушувача.
Крем: 500 мл молока, 5 жовтків, 3/4 скл. цукру, 1–2 ч. л. ванільного екстракту, 2 ст. л. крохмалю, 1 ст. л. борошна, 300 г масла, 3 ст. л. какaо.
Просочування: 1/3 скл. вишневого соку, 1-2 ст. л. цукру, 1-2 ст. л. коньяку. 1 б. консервованих вишень (без води грам 400).
Деко приблизно 25Х35 см.
Бісквіт. Збити жовтки з цукром. Просіяти борошно з какао і розпушувачем. Додати до жовткової суміші і змішати міксером. В окремій мисці збити білки до піків. Акуратно вмішати білки до борошняної суміші. Вилити тісто в застелену пергаментом (змащену маслом) прямокутну (круглу) форму. Випікати в розігрітій духовці при температурі 180–190 градусів до готовності приблизно хвилин 50. Перевірте на готовність дерев’яною паличкою, якщо виходить суха-готово. Вийняти з духовки, остудити.
Грильяж. Білки збити, додати цукор продовжувати збивати. Вмішати інші інгредієнти. Випікати так само, як шоколaдний бісквіт. Це займає більше часу, приблизно 60 хвилин. Після випічки НЕ намагатися розрізати.
Крем. У каструльці збити віничиком молоко з жовтками і цукром, додати ваніль, борошно. Поставити на середній вогонь і, постійно помішуючи, довести до кипіння. Не перестаючи помішувати варити до загустіння. Остудити. Міксером збити масло до пишності. По одній ложці додавати охолоджений крем і какао. У самому кінці додати вишню і перемішати, так щоб вишня злегка полoмалась.
Скласти торт: шоколадний бісквіт, просочування (поливати не шкодуючи), крем, грильяж, крем, шоколадний бісквіт.
Рецепт господині з міста Дрогобича Ірини Паращак