Пляцок “Інь-Янь”
- Інгредієнти для форми 20×35 см.
- Для тіста: 220 г борошна, щіпка солі, 160 г вершкового масла або маргарину, 20 г цукрової пудри, 5 г розпушувача, 30-40 мл теплого молока або води, 1 яєчний жовток.
- Для начинки: 5 яєць + 1 білок (залишений від тіста), 150 г цукру, 10 г ванільного цукру, 150 г мелених горіхів, 20 г какао-порошку, 10 г розпушувача, 1 ст. л. рому або 1 ч. л. ромової есенції (не обов’язково).
- Для крему: 500 мл молока, 2 упаковки вершкового пудингу (по 40 г), 100-120 г цукру (або за смаком), 10 г ванільного цукру, 150 г вершкового масла, 100 г вершків.
- Додатково: 4-5 ст. л. будь-якого варення (у мене – чорна смородина).
Перемішати молоко з яєчним жовтком. Просіяти борошно, додати сіль і холодне вершкове масло, перетерти до утворення крихти. Додати розпушувач, цукрову пудру, молоко з жовтком і замісити м’яке тісто. Загорнути у пакет, охолодити 1-2 години.
Приготувати крем. Додати до пудингу цукор і трохи молока, перемішати до однорідності. Долити решту молока, зварити до загустіння, додати ванільний цукор, охолодити. Збити вершки та вершкове масло, поступово додати пудингову основу. Вмішати вершки лопаткою. Відправити крем у холодильник.
Розділити тісто на дві рівні частини. Першу частину розкотити, викласти у форму, наколоти виделкою, випікати при 180 °C 8-10 хв. Другу частину розкотити та залишити у формі.
Приготувати начинку. Змішати мелені горіхи, какао, розпушувач. Збити яйця та білок із сіллю, поступово додати цукор, збити до пишної маси. Додати горіхову суміш, перемішати на низьких обертах. Додати ром або есенцію.
Змастити тісто варенням, вилити горіхову начинку, випікати при 180 °C приблизно 30 хв.
Зібрати пляцок: корж із горіховою начинкою + крем + корж. Присипати цукровою пудрою, залишити у холодильнику на ніч.
Рецепт і фото – Erika Oszuszki
Спробуйте також приготувати:
- Чорно-білий “Наполеон” із незвичайним поєднанням класичних і шоколадних коржів
- Торт “Біла акація” із чорно-білими коржами з горіхами і двома кремами