Пляцок “Горіховий”
- Форма 20Х20 см. Я пекла у формі 25Х25 см, можна було б пропорції для цієї форми на третину збільшити.
- Горіховий корж: 2 яйця, 2 ст. л цукру – збити до пишної маси, тоді додати: 2 ст. ложки борошна (поступово), 1 ч. ложка манки, 1 ч. ложка розпушувача. Продовжувати збивати на малих обертах і додати: 50 г подрібнених горіхів. Я горіхи попередньо підсушую на сковорідці. Смак горіхів мені тоді більше насичений. Легко очищується шкірка. Випікати при температурі 170 °С 15-20 хв. Таких світлих горіхових коржів треба спекти два.
Шоколадно-горіховий корж: 2 яйця, 2 ст. ложки цукру – збити до пишної маси і додати: 1,5 ст. ложки борошна, 1,5 ст. ложки какао, 1 ч. ложку манки, 1 ч. ложку розпушувача. Збиваючи на малих обертах, додати: 50 г подрібнених горіхів. Випікати аналогічно.
Кавовий крем з шоколадними дропсами
- 2 скл. молока (500 мл), 2 ст. ложки кави розчиненої (я брала каву 3 в 1 в стіках і капучино, разом 3 “стіки”, вийшло якраз 2 ст. ложки з чубчиком), 0,5 скл цукру, 2 ст. ложки крохмалю (брала кукурудзяний), 1 яйце.
Половину молока підігріти і розчинити в ньому каву. Решту молока поставити на вогонь, додати цукор, крохмаль та яйце і розмішати вінчиком. Влити до молока розчинену каву і, постійно помішуючи, варити до загустіння. Охолодити, щоб було однакової температури з маслом. 250 г масла збити і по столовій ложці додати заварну масу і весь час збивати.
Можна додати до крему ще:
- коньяк (я не давала),
- шоколадні дропси або крихти і акуратно вимішати їх з кремом.
Карамельний крем
Розкрию вам страшну таємницю: такий милозвучний для наших вух карамельний крем – це звичайний крем з додаванням невеликої кількості вареного згущеного молока. Отже, збити до пишності 150 г масла і додати по 1 ложці 2-3 ст. ложки вареного згущеного молока. Можна додатково додати коньяк, каву.
Додатково знадобиться 100-150 г розтопленого шоколаду.
Зібрати пляцок
Шоколадний горіховий корж (просочити кавою (капучино), кавовий крем з шоколадними дропсами, світлий горіховий корж (змащений половиною шоколаду), карамельний крем, світлий горіховий корж (змащений рештою шоколаду), кавовий крем з шоколадними дропсами, шоколадний горіховий корж (просочувала кавою (капучино)). Прикрасити за бажанням.
Я поливала шоколадною помадкою і посипала подрібненими горіхами.
Рецепт і фото Іванни Луць
Радимо також інші перевірені рецепти пляцків:
- Пляцок “Бандерівський” – це любов із першого шматочка!
- Пляцок “Волинські візерунки”. Чудове поєднання різних коржів і крему!