Плетінка
- Тісто: 250 мл теплого кефіру, 15-20 г дріжджів (або 5-6 г сухих), 450 г борошна, 2 ст. ложки цукру (якщо начинка солодка – 6 ст. ложок цукру і ванільний цукор), 1 яйце, 6 ст. ложок олії, 1 ч. ложка солі.
- Начинка будь-яка (солодка або солона), у мене – тушкована каспуста.
Приготування опари. У теплому кефірі розчинити дріжджі, додати 1 ст. ложку цукру, 7-8 ст. ложок борошна (із загальної кількості), розмішати до однорідності, вкрити та залишити на 20-30 хв.
В опару додати яйце, сіль, олію, цукор, поступово просіяне борошно, замісити м’яке тісто (тісто може бути трішки липке), борошном не забивати, тісто вибродить та буде еластичне.
Вкрити плівкою та залишити підходити в теплі до збільшення в 2-3 рази. Тісто дуже гарно росте.
Розділити тісто на дві частини, вкрити та залишити відпочити 10 хв. Розкотити в прямокутник, посередині викласти начинку, краї нарізати смужками по 1.5 см завширшки, почергово накладати їх на начинку до середини, щоб утворилася косичка, краї акуратно защипати.
Випікати в розігрітій духовці до 200 градусів 30 хв до золотистого кольору, орієнтуйтесь на свою духовку.
Випікаю з парою, на дно духовку ставлю посуду з водою та нагріваю разом з духовкою.
Це тісто можна замішувати безопарним методом (дріжджі розчинити в теплому кефірі, залишити активуватися) тоді додати решту інгредієнтів та замісити тісто).
Рецепт і фото Тетяни Петришиної
Радимо також приготувати інші солоні пироги зі смачною начинкою:
- Коли треба приготувати швидко і смачно, печу пиріг з цибулею та сиром
- Пиріг з грибами і цибулею. Піца ховається!
Post Views: 31