Кухня Рецепти

Як приготувати справжню домашню ковбасу. Детальний рецепт

От-от буде Новий рік та почнуться Різдвяні свята. І кожна господиня згадує про те, що на стіл варто покласти домашню ковбасу – вона смачна і її всі люблять.

22.12.2021 14:13

От-от буде Новий рік та почнуться Різдвяні свята. І кожна господиня згадує про те, що на стіл варто покласти домашню ковбасу – вона смачна і її всі люблять. І це стосується не тільки  тих, хто живе у селі та годує кабанчика. Дедалі частіше домашню ковбасу готують міські господині. Бо від неї слинка тече!.. Тож шукають перевірені рецепти.

Для господинь, які живуть у місті, важливо мати доступний перевірений рецепт ковбаси. І бажано, щоб її можна було готувати без кишок (хоча їх за потреби можна придбати на ярмарках і навіть у м’ясних відділах супермаркетів).

Нема кишок – не проблема. Для приготування домашньої ковбаси знадобляться фольга або рукав для запікання. Якщо їх наповнити і щільно згорнути – вони цілком підійдуть для варіння в каструлі або пароварці, для запікання в духовці.

Ну а якщо вам вдалося роздобути кишки, то промийте їх декілька разів у підсоленій воді, потріть руками і використовуйте для начинки. Зручно це робити за допомогою спеціальної насадки, яка одягається на м’ясорубку.

Ковбаски краще робити невеликого розміру. Такі зручніше варити та запікати. Але й формувати простіше!

Перед випіканням ковбасу треба обов’язково наколоти голкою. Інакше вона потріскається і втратить вигляд. А ще витече сік і буде сухою.

Готовність ковбаси можна визначити за кольором соку, що витікає під час проколювання: якщо він світлий як бульйон – ковбаса готова, якщо червонуватий – ще сира.

Як приготувати домашню ковбасу з лівером

З шиї або іншої м’ясної частини свині вибрати жирнувате м’ясо та лівер (серце, легені). Пропорція 2:1. Добре промити, порізати шматками, відварити в підсоленій воді, порізати дрібніше і перемолоти. Для смаку додати запашний перець, кмин, часник, підсолити. Добре вимішати і начинити кишки, зав’язати кінці. Або закласти в пакет для випікання, надаючи форму ковбаси. Обв’язати, щоб тримало форму. Залишити на кілька годин, щоб промаринувалося зі спеціями.

Потім довести воду до кипіння, зменшити вогонь і акуратно опустити ковбаски. Краще робити їх невеликими. Як тільки під поверхнею оболонки почне схоплюватися продукт, зробити кілька проколів тонкою голкою. Варити на помірному вогні до готовності. Дістати, просушити, покласти в холодильник.

Можна запекти в духовці, можна для оболонки використовувати фольгу. Тоді з неї сформувати подобу човники, куди вкласти начинку і накрити зверху.

Як приготувати класичну домашню ковбасу 

1 кг свинини середньої жирності порізати маленькими кубиками. Додати 10 г чорного меленого перцю, кілька товчених горошин запашного, товчений або посічений часник. Фарш добре вимішати і посолити за смаком. Залишити на годину-дві, щоб промаринувався. Заповнити оболонки (кишки, фольгу, рукав для запікання), зав’язати краї, перев’язати ковбаски щільною ниткою. Залишити до ранку в прохолодному місці.
Вранці відварити в підсоленій воді або запекти у духовці на середньому вогні. Можна заморозити сиром, а тоді за потреби розморозити і запекти.

Оскільки процес приготування домашньої ковбаси в домашніх умовах однаковий, то я зупинюся лише на варіантах фаршу.

Як приготувати ковбасу із фаршу яловичо-свинячого

0,5 кг яловичини, 1 кг свинини. Пропустити через м’ясорубку або дуже дрібно порізати. Додати 100 г підсмаженої цибулі, 100 г меленої сирої цибулі, 20 г перцю порошком, 3 товчених зубці часнику, посолити за смаком (приблизно 25 г). Начинити оболонку, залишити на ніч у холодному місці. Запекти.

Ковбаса з салом

Порізати дрібно 500 г сала і 1 кг нежирної свинини. Додати 1 ч. ложку солі (краще за смаком),0,25 ч. ложки цукру, чорний перець порошком. Можна додати насіння кмину. Вимішати і залишити на ніч в холодильнику. Для наповнення використовувати тонкі кишки. Варити або запікати.

Домашня ніжна ковбаса з птиці 

Тому хто не любить свинину і яловичину може підійти ковбаса з м’яса птиці. Дрібно нарізати м’ясо, для жирності додати перекрученого через м’ясорубку сала або нарізати його дуже дрібно (можна й без сала). У перекип’яченому молоці потрібно розмочити м’якуш хліба, як на котлети. Маса по густоті повинна нагадувати сметану. На маслі обсмажуємо цибулю. Все змішати, додати сіль, кілька яєчних білків, перець, можна мускатний горіх. Наповнити кишки або що інше, відварити в підсоленій воді. Можна перед подачею обсмажити в духовці.

Спробуйте також приготувати: