Коліт – запальне захворювання слизової оболонки товстого кишківника. Якщо одночасно запалюється слизова оболонка товстого й тонкого кишківника, таке захворювання називають ентероколітом. Коліт — одне з найпоширеніших захворювань травного тракту.
Стан гострого коліту, як і більшість інших фаз загострення будь-яких захворювань, потребує лікування в умовах стаціонару чи медикаментозного лікування під наглядом лікаря. Коліт виникає внаслідок порушення біохімічних реакцій, властивих нормальному травленню. Люди у віці 40-60 років сьогодні розплачуються за захоплення антибіотиками, які «втручаються» в усі обмінні процеси й довічно залишаються в організмі, порушуючи флору кишківника.
Існує кілька причин, які спричиняють захворювання на коліт. Ми розглянемо ті з них, на які в силах вплинути чи запобігти їхньому впливу. Бувають коліти, зумовлені отруєннями токсичними речовинами, алергійні, неврогенні.
Якщо людина зловживає гострими приправами, часто переїдає, систематично приймає проносне чи «захоплюється» клізмами, то варто звернути увагу на виникнення таких симптомів, властивих коліту:
- частий переймоподібний біль, що супроводжується позивами до дефекації;
- смердючі випорожнення зі слизом, гноєм, кров’ю, залишками неперетравленої їжі;
- пронос, характерний для правобічного коліту, чи запор, який спостерігається за лівобічного коліту;
- неприємний запах з рота;
- язик обкладений коричневим чи сірим нальотом.
Від коліту страждає більшість людей. Кожен лікувався не в одного лікаря й лежав у лікарні, але, зазвичай, полегшення отримував незначне чи зовсім ніякого.
Коліт боїться підбілу, якщо 1/3 ч. л. порошку з листя тричі на день за 20-30 хв до їжі запивати невеликою кількістю гарячого молока, медової води чи звичайною водою.
1 ст. л. коріння чи трави кульбаби настоювати 8-10 годин у півлітровому термосі й пити тричі на день до їжі за 30 хв.
В разі гострих і хронічних захворювань тонкого й товстого кишківника корисно вживати сироп плодів чорниці чи настій (4 ч. л. сухих плодів настоюють 8 годин на воді (200 мл) кімнатної температури, випивають протягом дня), особливо якщо коліт супроводжується проносами.
Запалення в кишечнику добре знімають пектинові речовини свіжих яблук. Яблука добре помити, натерти, з’їсти через 5-7 хв після приготування 4-6 разів на день. Яблука вибирати не дуже тверді, кислі, можна додати трохи меду чи цукру. Уже на 3-й день з’являються ознаки поліпшення й можна переходити на овочеву дієту, але яблука продовжувати їсти. Пектинові речовини яблук — чудове лікування коліту, ентероколіту в осіб похилого віку та дітей.
Перевірений народний засіб для лікування коліту: по 1 ч. л. золототисячнику, шавлії, ромашки заварити в 1 склянці окропу. Пити по 1 ст. л. кожні 2 години після їжі, приблизно 7-8 разів на день. Через один-три місяці скоротити дозу, а проміжки часу між прийомами подовжити.
Знижує біль і ліквідує скупчення газів у кишечнику анісовий чай. 1 ч. л. зелені анісу сухого чи свіжого залити 1 склянкою окропу. Краще готувати в заварювальному чайнику, накривши лляним рушником, настоювати 5-7 хв. Пити часто й потроху протягом дня. Якщо після кількох прийомів біль не минає, заваріть свіжий анісовий чай і додайте щіпку сухого чи свіжого кропу.
Настоянка із кошиків соняшнику. Збирати їх у травні – до середини червня, поки вони не забарвлені. На курс лікування готують настоянку в таких пропорціях: 9 ст. л. 96% спирту і 50 г дрібно посічених кошиків соняшнику.
Сировину акуратно скласти в пляшку. Залити спиртом і настоювати протягом 5-6 днів. Потім процідити через кілька шарів марлі. Дорослим пити по 20-25 крапель, розведених в 1/4 склянки теплої перевареної води, дітям до 14 років – від 5 до 15 крапель з такою ж кількістю води. У разі нестерпного болю пити 5-6 разів на день, в інших випадках — тричі на день за 20 хв до їжі.
Перед застосуванням будь-яких засобів народної медицини проконсультуйтеся з лікарем!