За даними ВООЗ, 25% населення світу постійно ризикує захворіти недугами, пов’язаними зі споживанням неякісної питної води. Деякі хвороби можуть виникнути у зв’язку з хімічним забрудненням води (водно-нітратна метгемоглобінемія, флюорози, отруєння токсинами синьо-зелених водоростей тощо).
Чим небезпечні нітрати
Впродовж останніх років зростає нітратне забруднення ґрунтових вод, які широко використовуються у сільській місцевості. Причина – ненормоване використання мінеральних і особливо органічних добрив. При тривалому вживанні забрудненої нітратами води і овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація.
Вода, забруднена нітратами, надзвичайно небезпечна для дитячого організму, а особливо для дітей у перші місяці життя. Чутливими до нітратів є також особи похилого віку, хворі на анемію, дихальну та серцево-судинну системи. Трапляються випадки захворювання й у дітей старшого віку (після споживання води з високим вмістом нітратів).
Звідки беруться нітрати у воді
Як покращити якість води
Запам’ятайте: не можна вживати питну воду із колодязів і каптажів, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники (50 мг/л). Особливо це стосується дітей та вагітних жінок! Для приготування їжі та питних цілей дітей до 3-х років використовувати чисту від нітратів питну воду.
А щоб зменшити кількість нітратів та інших шкідливих речовин у воді, потрібно дотримуватися таких правил:
- Потрібно дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо нього глиняного замка, огородження та облаштування колодязя навісом, кришкою, загальним відром).
- Відповідно до санітарних вимог, колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити, а саме: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, зайвих речей, які могли потрапити випадково до криниці, з подальшою дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати і користуватися колодязем уже після наступного заповнення та проведення лабораторного контролю питної води.
- З обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні ти органічні добрива.
- За можливості — якнайдовше годувати немовлят першого року життя грудним молоком, оскільки вміст нітратів у ньому низький, навіть якщо мати вживає питну воду з підвищеною концентрацією нітратів.
- Для покращення якості води необхідно звернути увагу на можливі джерела забруднення розташовані на прилеглій до колодязя території та усунути їх.
- Територію поблизу колодязя (свердловини) утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку
- Необхідно двічі на рік (навесні та восени) проводити профілактичну дезінфекцію води у колодязі.
Майте на увазі, що забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах — чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком. Хай це не вводить Вас в оману!
Кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність!
Забруднену нітратами воду можна використовувати для технічних цілей: миття посуду, прання білизни, прибирання в приміщеннях, тощо.
Перевірити якість криничної води можна в акредитованих на ці види досліджень лабораторіях.