Натуральні засоби, які знижують і нормалізують тиск

Більшість людей з гіпертонією, щоб знизити тиск, приймають призначені лікарями препарати. Однак тримати тиск у нормі можна і за допомогою натуральних засобів.
Поради для людей із підвищеним кров’яним тиском дає знавець народної медицини Віктор Бабій.
Гіпертонія – хвороба, яка виражається в підвищеному кров’яному тиску. Головними ознаками гіпертонії є хронічний головний біль, болі в області серця, шум у вухах і порушення зору. Ця хвороба негативно позначається на рівні життя, знижує працездатність, а при відсутності систематичного лікування загрожує небезпечними ускладненнями. Більшість пацієнтів для підтримки тиску на більш-менш прийнятному рівні приймають призначені лікарями лікарські препарати.
Однак боротися з гіпертонією можна і народними засобами.

Мед і продукти бджільництва

Бджолиний мед є унікальним біологічно активним продуктом, до складу якого входить безліч речовин, які сприятливо впливають на організм людини. Мед заспокійливо діє на нервову систему, зменшує склеротизацію судин, знижує в’язкість крові, сприяє нормалізації роботи нирок.
Аналогічними властивостями володіють і інші продукти бджільництва: прополіс, перга, маточне молочко. Цікаво, що мед не просто має гіпотензивну дію, а оптимізує артеріальний тиск, тобто знижує його при підвищенні і підвищує при зниженні. Тому препарати з медом корисно приймати в тих випадках, коли тиск “скаче”.
З метою боротьби з гіпертонією мед рекомендують приймати в суміші з пергою або з ягодами, що мають виражений сечогінний ефект (наприклад, з брусницею або журавлиною). Протипоказання – схильність хворого до алергічних реакцій на мед і продукти бджільництва.

Насіння соняшника

Всім відомо, соняшникове насіння та олію вживають в їжу. Але насіння ще й надає неоціненну допомогу гіпертонікам, оскільки містить велику кількість нікотинової кислоти, що розширює судини і оптимізує кровообіг. Лікувальний відвар готують так: дві склянки сирого неочищеного насіння заливають 2 л холодної води і варять на слабкому вогні протягом двох годин. Проціджений відвар необхідно випити протягом доби, розділивши на порції по 100 мл. Регулярний прийом цього засобу забезпечує нормалізацію артеріального тиску і практично не має побічних ефектів.

Листя подорожника

Це невибаглива рослина широко відома як ранозагоювальний і противиразковий засіб. Спиртовий настій листя подорожника при тривалому прийомі знижує вміст холестерину в крові, артеріальний тиск, покращує стан судин і оптимізує роботу серця. Для приготування препарату чотири столові ложки листя заливають 250 мл горілки і настоюють в темному місці протягом двох тижнів. Настій приймають по 30 крапель тричі на добу.

Буряковий сік

Гіпотензивну дію червоного буряка відомо дуже давно. Ефект зниження тиску забезпечується унікальним поєднанням в коренеплоді вітамінів, мікроелементів, амінокислот і мінеральних солей. Крім того, буряк має помірну сечогінну дію, а ще входить в її склад клітковина – перешкоджає всмоктуванню холестерину кишківником, що перешкоджає склеротизації судин.
Сирий буряковий сік як засіб від гіпертонії беруть в суміші з медом, або соками моркви і хрону, або з водою у співвідношенні 1:1. Буряк чудовий і його дуже легко використовувати.
Застосування буряка в лікувальних цілях має протипоказання. Препарати і страви з цього коренеплоду не можна вживати людям, які страждають на подагру, цукровий діабет, сечокам’яну хворобу та деякими шлунково-кишковими патологіями.

Гранатовий сік

Результати дослідження, проведеного в Університеті Королеви Маргарет, показали, що регулярне вживання добровольцями гранатового соку (приблизно 500 мл в день) протягом 2 тижнів призводить до стабільного зниження систолічного кров’яного тиску.
Медики припускають, що такий ефект гранатового соку пояснюється прямим впливом на організм активних фенольних сполук і антиоксидантів, яких в 3 рази більше, ніж в журавлинному соку, червоному вині та зеленому чаї.
Варто пам’ятати, що гранатовий сік не можна вживати людям, що мають підвищену кислотність шлункового соку, а також при панкреатиті. Категорично заборонено сік і при загостренні виразкової хвороби дванадцятипалої кишки і шлунку.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook