Скумбрія сухого посолу
2 скумбрії, 1 ст. ложка солі (нейодованої), 1 ч. ложка прянощів, 3 лаврові листки (подрібнені).
Рибу почистити, випатрати, відрізати голову і хвіст. Натерти зовні і всередині сумішшю солі і прянощів. Щільно загорнути у харчову плівку або фольгу, витиснувши все повітря. Покласти у холодильник на 3–4 доби. Такий спосіб соління набагато простіший, ніж у розсолі, але на смак риба така ж. Оселедець за цим рецептом просолюється за два дні.
Можна зробити великий запас соленої скумбрії: 5 кг риби посипати сіллю і спеціями, кожну загорнути у кілька щільних пакетів і покласти в морозильну камеру. Потім по одній діставати, класти на три доби у холодильник, а відтак їсти.
Скумбрія пряного посолу
На 1–2 рибини: 300 мл води, 3 лаврові листки, 5 горошин чорного перцю, 3 горошини духмяного перцю, 3 бут. гвоздики, 10 г коріандру, 1 ст. ложка цукру, 2 ст. ложки солі без чубка.
Рибу розморозити, обрізати плавники, волову, випатрати. Воли налити у сотейник, поставити на вогонь, покласти всі спеції і сіль, кип’ятити 2 хв. Охолодити. Рибу щільно скласти у ємність, залити розсолом. Поставити у холодильник на 3 доби. У розсолі можна тримати максимум тиждень. Якщо риба залишилася, її можна покласти у торбинку й заморозити. Смаку вона не втратить.
- Зручно солити у зрізаній ПЕТ-пляшці або трилітровій банці: спочатку треба покласти рибу, залити воду, злити її і виміряти її об’єм. Так довідаєтеся, скільки розсолу треба готувати. Можна готувати за цим рецептом оселедець. Виходить також смачно.
- Щоб риба вийшла золотиста (як копчена), у розсіл разом зі спеціями треба додати 1 ст. ложки чорного чаю і жменю цибулиння.