Страви з доставкою на офіс можна замовити у ресторані. Однак треба врахувати, що кейтерінг – послуга не з дешевих, і навряд вийде пообідати від пуза за невеликі гроші. Інша річ – приготувати закуски своїми руками. Повірте, повсякденні бутерброди можна перетворити на делікатес.
Була нарізка – став шашлик
Жодне застілля не обходиться без нарізки, м’ясної чи фруктової, а останнім часом і сирної. Аби гості не мастили руки, ту ж нарізку можна подати на шпажках, як шашлички.
До кубиків м’яса пасуватиме сир, помідори чері, огірки (свіжі, солоні або мариновані), перець, мариновані гриби, оливки. Сир також можна зафіксувати з оливками і чері, а ще з виноградом, грушею, ананасом.
А фрукти можна поєднувати між собою практично як завгодно.
Не тарталетками єдиними
У тарталетки можна покласти практично будь-що: від салату, риби-м’яса і до десертного крему.
Замість класичних із пісочного або листкового тіста (або разом з ними) можна використовувати профітролі (круглі тістечка із заварного тіста із порожниною всередині), воловани (пеньочки-чарочки із листкового тіста) або зробити кошички із твердого сиру.
Як кошик для начинки можна використати дрібні помідори або огірки без серцевини (начинити вершковим сиром із приправами) або варені яйця, порізані половинками, або пеньочки з батона.
Ідеальна основа для легких закусок – болгарський перець. Наріжте його широкими поздовжніми смужками, заповніть нежирним сиром, змішаним із сіллю і часником, а зверху покладіть по маслинці.
Фарширують не тільки рибу
Нафарширувати можна крабові палички (акуратно розгорнути, покласти начинку (тертий сир, майонез, яйця, зелень, часник), згорнути і нанизати на шпажку), налисники або лаваш (робити треба крихітні рулетики).
Начинити можна й шматочки шинки або ковбаси. У такому разі треба купити тонко нарізаний продукт. Смакуватиме з начинкою із сиру (твердого, плавленого або зернистого) із майонезом, зеленню, часником або хроном. Усередину можна покласти брусочок маринованого огірка, скрутити рулетом або скласти навпіл і краї сколоти шпажкою.
Кульки. Смачний декор
Традиційні – сирні кульки. Їх можна приготувати із дрібно потертого твердого сиру з додаванням майонезу, часнику, плавленого або кисломолочного сиру, горіхів. У кожну кульку покласти горішок, маслину, виноградину, кубик ковбаси або копченого м’яса, ікру або червону рибу. Обваляти у товчених горіхах, січеній зелені, тертих жовтках, кокосовій стружці, крабових паличках, кунжуті, болгарському перці, маці, солодкій паприці.
Можна також приготувати кульки із шинки або вареної курятини (200 г шинки, 2–3 варених яйця, 0,5 цибулини подрібнити, змішати з майонезом, щоб тримало форму, обваляти у подрібнених горіхах).
Сформувати кульки можна з консервованої печінки тріски (250 г) з додаванням тертих варених яєць (4 шт.) і масла (50 г), обваляти у потертому сирі. Або з вареної курячої печінки з додаванням варених яєць, твердого сиру й майонезу.
І салати теж. Але не в тарілках
Навіть якщо ви не плануєте сервірувати стіл персональними тарілками, на фуршеті доречними будуть салати. Але тільки за умови, якщо їх зробити порційними. Наприклад, подати у склянках або одноразових стаканчиках.
Якщо традиційний м’ясний салат накришити трохи дрібніше, ніж зазвичай, його можна подати у тарталетках з пісочного тіста або у профітролях, розрізавши їх навпіл. У стаканчики можна розкласти і фруктовий салат.