Моє улюблене тісто для пирогів і пиріжків
0,6 л молока (теплого), 1 скл. цукру, 50 г дріжджів – розмішати, додати трохи борошна, щоб тісто було, як сметана. Поставити у тепле місце, щоб виросло у 2 рази (треба десь 20 хв).
Додати 3-4 яйця (кімнатної температури), 70 г масла, 2-3 ст. ложки смальцю, ваніль. Наприкінці замішування обов’язково додати 1 ст. ложку коньяку або горілки. Завдяки цьому тісто має особливу структуру, а пироги довше залишаються свіжими. Так мене навчила бабуся, і так роблю вже багато років – додаю і в пироги, і в паску.
Поступово всипаючи борошно, замісити ніжне тісто. Накрити рушником, поставити у тепле місце, щоб підросло у 2 рази.
Тісто обім’яти. Формувати пиріжки або пироги рулети з будь-якою начинкою (вишні; повидло; сир; мак; какао з цукром; кориця з цукром; густе варення). Викласти на деко. Коли підростуть, змастити збитим яйцем. Випікати при 170 ОС до готовності. Із цієї порції виходить два великих дека (від духовки) пиріжків.
Рецепт і фото Інни Семенюк
Читайте також:
-
“Манзарі” – найсмачніші пиріжки, які готують на Вінничині
-
Смачні пиріжки “Навиворіт” з вишнями до чаю