“Вишиванка” – один з найсмачніших святкових пляцків

"Вишиванка" - один легендарних галицьких пляцків, який господині традиційно печуть на найбільші свята. Цей пляцок входить м'якенький, високий, добре нарізається, красивий у розрізі, а головне дуже смачний.

Пляцок “Вишиванка”

Форма 20Х30 см. Для тіста: 500 г борошна, 250 г маргарину, 18 г розпушувача, 120 мл сметани, 3 жовтки, 200 г цукру, 20 г какао. Макова маса: 3 білки, 100 г цукру, 250 г маку. Сирна маса: 1 кг сиру, 200 г цукру, 3 яйця, 50 г крохмалю. Крем: 300 г масла, 250 г згущенки вареної, 10 мл горілки, 10 мл кави розчинної.
Тісто. Борошно та розпушувач перетерти з маргарином, додати жовтки, цукор та сметану, замісити густе тісто. Поділити тісто на 2 рівні частини. До однієї частини додати какао та вимісити. Ці частини світлого та темного тіста ще поділити навпіл, виходить 4 частини: 2 частини світлого тіста та 2 частини темного тіста. Світле тісто покласти в холодильник, а темне в морозилку.
Сирна маса. Сир збити блендером, додати цукор, крохмаль та яйця, збити все міксером.
Макова маса. Мак перемолоти, додати цукор, 75 г кип’ятку, проварити на малому вогні до випарення рідини, остудити, додати 3 білки, збиті круту піну, обережно перемішати.
Взяти одну частину світлого тіста, викласти у форму, попередньо застелену пергаментом, викласти половину макової маси, а на неї – половину сирної маси, натерти зверху одну частину темного тіста. Випікати при температурі 180 ОС 45 хв. Так само Приготувати другий корж.
Крем. Масло збити із згущенкою, додати каву, розчинену у горілці, добре збити.
Зібрати пляцок. Один корж покласти темним шаром догори, змастити кремом, покласти другий корж темним донизу, верх теж змастити кремом, прикрасити за своїм бажанням. Поставити в холодильник на 12 год.
Рецепт Лілії Цвіт, готувала і фотографувала Магдалина Шершун
Спробуйте також приготувати:

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook