Жінкам у віці 40+ слід звернути увагу на продукти, які сприяють поповненню запасів гормону естрогену в організмі. Перелік таких корисних продуктів для жіночого організму назвала лікарка-дієтологиня Олена Кален.
У своєму Instagram-акаунті лікарка порекомендувала жінкам старше 40 років включати в раціон продукти, що сприяють зниженню ваги і поліпшенню самопочуття в цілому. Фахівчиня пояснила, що в цьому віці жіночий організм починає інтенсивніше втрачати естроген – гормон, важливий для активних обмінних процесів, емоційної стійкості. Зниження його концентрації веде до характерних проблем – збільшення ваги, швидкої стомлюваності, дратівливості.
Ось чому одними з кращих продуктів для жінок у віці 40+ є продукти-джерела естрогену.
Які продукти корисні для жінок
Лікар назвала продукти, які відрізняються високим вмістом естрогену:
- яблуко,
- абрикос,
- гранат,
- лляна олія,
- бобові – квасоля, нут, горох, соя,
- зелені овочі – селера, шпинат, спаржа,
- баклажан,
- горіхи і насіння гарбуза,
- м’ясо птиці,
- риба, молюски, устриці і кальмари,
- прянощі – куркума, імбир.
На думку Кален, у віці старше 40 років жінкам не варто дотримуватися жорстких систем харчування, також влаштовувати розвантажувальні дні – це має негативні наслідки для гормонального фону. Лікарка порадила вживати цільнозернові крупи (жито, овес, бурий рис, ячмінь), висівки – це допомагає підтримувати гормональний фон стабільним.
Гормональний дисбаланс у жінок: симптоми, які не можна ігнорувати