Корінь аїру дуже гіркий, проте ця гіркота дуже потрібна нашому організму для запобігання захворюванням на тиф, холеру, грип. Під час епідемії інфекційних захворювань висушений корінь аїру варто періодично жувати, а його настоєм полоскати горло та ротову порожнину. До того ж це зміцнить ваші зуби та ясна.
Сік із кореня цієї рослини підсилює зір, слух, пам’ять (потрібно періодично заживати по 5–10 крапель на день). Травники також рекомендують жувати висушений корінь аїру, аби позбутися печії, відвикнути від куріння.
При гастритах, виразках шлунка та дванадцятипалої кишки, захворюваннях нирок, втраті потенції варто заживати такий настій із кореня рослини: 1 ч. ложку подрібненого кореня залити 1 скл. окропу, прокип’ятити впродовж 3 хв та 1 год настояти. Пити по 1 ст. ложці три-чотири рази на день теплим.
При випаданні волосся ефективний настій, приготовлений із кореня аїру та оцту. Втирати щоденно у шкіру в ділянках облисіння.
Гнійні рани, виразки на тілі, фурункули найліпше посипати порошком із перетертого кореня рослини. А при захворюванні статевих органів допоможуть ванни (з розрахунку 30 г кореня аїру на 1 л води).