Кориця – спеція з пряним ароматом, яка за популярністю не поступається жодній іншій в кулінарії. Її можна додавати практично всюди. Саме ця східна приправа надає випічці та десертам неповторний солодко-деревний аромат.
Кориця: що являє собою ця спеція
Історична ботанічна батьківщина кориці – Шрі-Ланка. Кориця саме з цієї країни досі вважається еталоном якості, вона має більш блідо-коричневий колір і неповторний аромат.
Отримують корицю із маленького вічнозеленого дерева Цинамон (лат. Cinnamomum verum). У сезон дощів з дерева знімають тонкі шари внутрішньої частини кори, подрібнюють її та сушать.
Під час висихання смужки кори завиваються в трубочки й стають золотисто-коричневими. Ці палички потім перемелюють до стану борошна або ж використовують для приготування різних страв та напоїв.
Корисні властивості кориці
Лікувальні властивості кориці відомі з давніх-давен. Ще декілька століть тому її використовували цілителі для лікування різних недуг.
Кориця багата такими мінералами, як калій, кальцій, залізо, магній, фосфор і цинк, а також вітамінів групи B, вітаміну С, А і PP. Також у ній містяться ефірні масла, клітковина і дубильні речовини, тому ароматна спеція чудово впливає на роботу всіх життєво важливих систем організму.
Корисні властивості окремого застосування меду та кориці вивчають тривалий час. Наразі немає доведеної ефективності ні меду, ні кориці при жодній хворобі чи стані.
Мед показує потенційну ефективність при лікуванні опіків, кашлю, виразки стопи при цукровому діабеті, синдромі сухого ока, загоєнні ран, стану почервоніння шкіри на обличчі, виразок роту та ясен, спричинених вірусом герпесу. Утім, про доведений ефект меду говорити зарано.
Те саме стосується й кориці. На сьогодні проведено багато досліджень впливу кориці при різних станах, але вчені ще не зібрали достатньо доказів, аби доказова медицина використовувала їхні результати на практиці.
Варіанти вживання кориці
Напій із корицею та медом
Цей напій приймається натщесерце вранці, до сніданку (хвилин за 30). У склянці води спочатку розчиняється 1 ч. л. кориці, до неї додається 1 ч. л. меду. Цю суміш бажано настоювати за 30 хвилин до вживання. Або навіть краще приготувати її з вечора і зберігати в холодильнику. Перед тим як пити, напій не потрібно підігрівати.
Лимонна вода з корицею і медом
У 300 мл теплої води додайте 2 ст. л. лимонного соку і 0,5 ч. л. кориці. Пийте перед їжею, приблизно за 30 хвилин. Лимонна вода з корицею допоможе не з’їсти за обідом або вечерею більше, ніж передбачалося.
У 300 мл кефіру додайте 1 ч. л. меду і 0,5 ч. л. кориці. Збийте коктейль вінчиком або в шейкері – і десертний напій готовий!
Зелений чай з корицею та імбиром
У заварник покладіть дві палички кориці, 3 ч. л. зеленого чаю і 0,5 ч. л. порошку імбиру. Залийте 600 мл свіжої кип’яченої води (не дуже гарячої) і дайте заваритися.
Лимонно-імбирний чай з корицею
Подрібнити в блендері 30 г імбиру. Налити 1 літр води у невеликий сотейник, поставити на плиту і закип’ятити. На дно чистого посуду викласти подрібнений коренеплід та 2,5 ч. л. кориці. Залити сухі інгредієнти окропом. Настоювати напій протягом 3 годин. Перед вживанням додати сік половини лимона та 2 ст. л. меду.
Рекомендується пити по 1 чашці вранці та ввечері перед прийомом їжі.
Кому не можна
При всіх очевидних перевагах корицю не рекомендується вживати людям, які мають підвищену чутливість до приправи.
Кориця розріджує кров, тому вона протипоказана людям із низьким згортанням, а також при підвищеному тиску.
Виключити спецію з раціону харчування варто вагітним і жінкам, які годують грудьми, оскільки вона провокує скорочення матки, що може призвести до викидня.