Заразитися можна навіть овочами зі свого городу!

Особливу небезпеку інфекція становить для діток. У малюків швидко розвиваються інтоксикація та зневоднення. Якщо ви помітили симптоми, негайно викликайте швидку!

Гострі кишкові інфекції займають одне з провідних місць в інфекційній патології, особливо в дитячому віці, поступаючись лише грипу та ГРВІ. За даними ВООЗ, щорічно в світі реєструються до 1-1,2 млрд. діарейних захворювань, близько 5 млн. дітей щорічно помирають від кишкових інфекцій та їх ускладнень.

“Гострі кишкові інфекції — це велика група інфекційних захворювань, викликаних патогенними та умовно-патогенними бактеріями, вірусами та найпростішими, – пояснює лікар-інфекціоніст Мирослав Петришин. – Збудники гострої кишкової інфекції локалізуються переважним чином у кишківнику. Своїми діями патогенні мікроорганізми не тільки порушують процеси нормального травлення — вони отруюють організм, викликаючи сильну інтоксикацію”.

Як і коли можна заразитися

Збудником інфекції є людина або тварина. Шляхами передачі інфекції у дітей раннього віку є контактно-побутовий, у дітей старшого віку та дорослих — харчовий та водний. Повітряно-крапельним шляхом кишкові інфекції не передаються.

Подібні інфекційні захворювання зустрічаються як у поодиноких випадках, так і у вигляді епідемічних спалахів або групових захворювань внаслідок вживання інфікованих харчових продуктів або води.

Для кишкових інфекцій бактеріальної етіології (дизентерія та ін.) характерний літньо-осінній період зростання рівня захворюваності, для вірусних (ротовірусні інфекції та ін.) — осінньо-зимовий період.

Варто знати, що овочі і фрукти, вирощені на власній дачній ділянці, можуть бути заражені. Задумайтеся, куди потрапляють стічні води з вашого “дачного” туалету? Чи заходять на вашу ділянку “сусідські” коти і собаки? Якою водою ви поливаєте город?

Які симптоми захворювання

Симптоми хвороби виникають раптово через кілька годин після прийому інфікованого продукту і швидко посилюються. З’являються мерзлякуватість, блювання, переймистий біль у животі, частіше в епігастрії і в області пупка. Спостерігається багаторазове блювання. Випорожнення рідкі або водянисті, до 10 разів на добу і частіше, можуть бути з кров’ю та слизом. Температура тіла піднімається від 37°C до 40°C. Шкіра бліда, інколи з ціанозом, суха. Пульс частий, артеріальний тиск низький. Тривалість хвороби від 1 до 7 днів.

Особливу небезпеку кишкова інфекція становить для діток раннього віку. У малюків швидко розвиваються інтоксикація та зневоднення. З проносом і блювотою відбувається втрата рідини, яку ми, дорослі, можемо довго не відчувати. Малюк стає млявим і сонливим, відмовляється від прийому будь-якої їжі і пиття, продовжує проносити і блювати. Відразу бийте на сполох! Викликайте швидку невідкладну медичну допомогу.

Як правильно лікувати кишкові інфекції

Лікування кишкової інфекції має бути комплексним. Невідкладна допомога хворому надається вдома, і лише після цього його госпіталізують. З метою звільнення від мікробів і токсинів необхідно якомога швидше промити шлунок і кишківник. Для промивання використовують переважно воду або 1-2% розчин соди.

З метою попередження зараження на гострі кишкові інфекції рекомендовано вживати у їжу м’ясні, рибні та інші продукти після термічної обробки, уникати вживання продуктів, які довго зберігались, — пиріжків, холодців, тістечок, ковбас тощо, ретельно мити фрукти та овочі перед вживанням, дотримуватися чистоти обіднього посуду та рук.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook