Гарбуз – не лише смачний, а й корисний овоч – у ньому багато каротину. В м’якуші міститься вітамін D, який підсилює життєздатність і прискорює ріст дітей. Особливо цінна клітковина – її легко засвоює організм. Ось чому гарбузові страви лікарі рекомендують для лікувального та профілактичного харчування. В гарбузі багато солей цинку, міді, заліза й фосфору, які позитивно впливають на кровотворення. Завдяки великому вмісту в цьому плоді пектину з організму можна вивести холестерин, а відтак запобігти атеросклерозу.
М’якуш – і їжа, і ліки
Гарбузовий м’якуш, вживають для поліпшення функціональної діяльності кишківника, дієвий він при закрепах.
Якщо часто вживати сирий гарбуз, сік з нього, гарбузові каші та інші страви, то можна в такий спосіб поліпшити травлення, зменшити набряки. Це чудодійний сечогінний засіб.
Наїдки з гарбуза корисні людям із харчовою алергією, адже він має гіпоалергенні властивості. Тим, хто хворіє на гепатит, недужим із жовчнокам’яною хворобою та холециститом, хронічним колітом та ентероколітом у стадії загострення, із захворюваннями серцево-судинної системи (гіпертонія, атеросклероз з недостатністю кровообігу), з гострим і хронічним нефритом та пієлонефритом рекомендують вживати страви з гарбуза. Допоможе він навіть вагітним, коли є нудота.
Страви з гарбуза корисні у період реабілітації після вірусних гепатитів, бо фізіологічно активні речовини м’якуша прискорюють відновлення антитоксичних функцій печінки.
А от для лікування нирок ліпше вживати не м’якуш, а сік гарбуза. По пів склянки на добу (можна додати трішки яблучного) його з успіхом можна вживати при гострих і хронічних нефритах, пієлонефритах, лікує він коліти й ентероколіти.
Сік з гарбуза має й заспокійливі властивості, поліпшує сон.
Страви з гарбуза є гарним засобом для виведення надлишку рідини з організму, тому лікар рекомендує вживати їх впродовж 3-4 місяців у сирому вигляді до пів кілограма, а у вареному та печеному – до 1,5-2 кілограмів щодня.
Насіння, яке допоможе позбутися глистів
У народній медицині гарбузове насіння здавна використовували як засіб проти глистів. Внутрiшньоочищене сире насiння гарбуза із сiро-зеленою шкiрочкою застосовують для дегельмiнтизацiї та профiлактики стьожкових глистiв i як сечогiнний засiб (дорослим – 300 г насiння, дiтям до 5 рокiв – 75 г, до 7 рокiв – 100 г, до 10 рокiв – 150 г, до 15 рокiв – 200 г). Через чотири години пiсля вживання останньої порцiї приймають проносне, а через 30 хвилин обов’язково ставлять клiзму. Насінням гарбуза лікують і простатит.
Шрот з насіння
На вигляд цей засіб для дієтичного харчування зеленого кольору, приємний на смак, але найголовніше – містить багато корисних речовин, як-от клітковину й рослинні волокна, поліненасичені жирні кислоти, мікроелементи, вітаміни, білок, вуглеводи та інші біологічно активні речовини. Тому є незамінним продуктом у дієтичному харчуванні при цукровому діабеті, захворюваннях печінки та жовчного міхура, закрепах, ожирінні, порущенні обміну ліпідів, захворюваннях серцево-судинної системи, хворобах нирок і глистних інвазіях. Пачечка гарбузового шроту коштує зовсім недорого, але цінна тим, що виготовлена з натуральної, до того ж вітчизняної сировини.
Цілюща олія
Попри всі чудодійні властивості цієї рослини та продуктів з неї, є ще один засіб, про який не можемо не згадати – олія з насіння гарбуза, але така, що отримана за низькотемпературною технологією, про що свідчить її живий смарагдовий колір і смак несмажених натуральних зерняток гарбуза.
Це вельми дієвий натуральний продукт, його можна з успіхом використовувати як у лікуванні, так й в профілактиці недуг. Від інших олій відрізняється тим, що має значний уміст поліненасичених жирних кислот (до 60%) Омега-3 й Омега-6, незначну кількість Омега-9, а також фосфоліпіди, каротиноїди, біофлавоноіди, токофероли та інш. Усі ці речовини є потужними антиоксидантами, які підсилюють дію один одного.
Коли людина вживатиме цю олію, то зможе захистити свій організм від передчасного старіння, зменшити вміст «поганого» холестерину в крові, протидіяти тромбозу судин і навіть онкозахворюванням. Рекомендують застосовувати її в раціоні харчування хворих на цукровий діабет, атеросклероз, ішемічну хворобу серця, при облітеруючому артриті, тромбофлебіті, виразці шлунка, ранах, які тривалий час не гояться, функціональних розладах нервової системи, хронічній утомі та багатьох інших недугах. Унікальний склад цієї олії сприяє зменшенню проліферації клітин. Широко застосовують олію гарбуза в лікуванні захворювань сечовидільної системи, нирок, жовчного міхура, шлунково-кишкового тракту.
Отож, вживаючи до їжі м’якуш гарбуза, не забувайте й про олію з насіння. Єдине, коли купуватимете в аптеці олію, поцікавтеся, з якої сировини виготовили цей продукт та які технології при цьому застосовували.
Важливо лише, аби виробник у приготуванні олій, шротів застосовував низькотемпературні технології. Це той спосіб, коли молекули сировини добре переносять низькі температури, цілковито зберігаючи свою біологічну активність.
Маски краси
Маска для сухої шкіри
2 столових ложки кашки з вареного гарбуза змішують з 1 ч. л. гарбузової олії, наносять на 15 хвилин на обличчя, знімають ватним тампоном, змоченим молоком чи вершками.
Для пом’якшення шкіри рук
Сиру картоплину зварити до готовності, розім’яти виделкою, додати 1 чайну ложечку гарбузової олії та остуджений до 37-39 градусів відвар з картоплі, занурити руки у цю масу на 10-15 хвилин. Потім змити маску чистою водою, руки промокнути серветкою.
Така маска допоможе навіть якщо шкіра рук потріскалася.