У кожної господині свій рецепт і секрети приготування квашеної капусти. А ще у цій справі досі відіграють важливу роль сімейні традиції і знання “сприятливих” і “несприятливих” днів для квашення капусти. Коли краще квасити капусту 2023 року також може підказати місячний календар.
Щоб квашена капуста вдалася хрумкою
- Для квашення підходить капуста пізніх сортів. Вона містить більше цукру, який потрібен для процесу бродіння.
- Головки мають бути щільними, з міцним здоровим листям. Всі грубі і пошкоджені верхні листки треба зняти і викинути.
- Дотримуйтеся пропорції: вміст солі не повинен перевищувати 2% від ваги капусти. В ідеалі на 1 кг капусти треба класти 1 ст. ложку солі, не більше.
- Ще одна важлива складова – морква. Зустрічаються, звісно, рецепти й без неї, проте з морквою капуста і на вигляд, і на смак краща. На 1 кг капусти потрібно близько 100 г моркви.
- До квашеної капусти іноді додають: цукор (прискорить процес бродіння; на 1 кг капусти – 0,5-1 ч. ложка цукру); буряк або гарбуз у поєднанні з морквою або взагалі замість неї; брусницю, журавлину, калину, яблука (без серцевини); лавровий листок, запашний перець, суцвіття кропу, кмин, хрін, листя смородини та вишні тощо; для гостроти – часник або свіжий корінь імбиру. А ось цибулю додавати не варто, вона зменшить термін зберігання.
- Капусту, найчастіше, квасять у нашаткованому вигляді. Іноді – четвертинками, половинками та навіть цілими головками.
- Квасити треба у дерев’яному, скляному або емальованому посуді. Оцинкований або пластиковий посуд не годиться!
- Під час квашення на капусту треба покласти гніт – гранітний камінь, банку з водою тощо. Металеві кришки як гніт використовувати не варто. Закривати нещільно, щоб виходив газ, який утворюється при сквашуванні капусти.
- Капуста, зазвичай, засолюється від двох до семи діб залежно від температури: чим тепліше в оселі, тим швидше. Щодня капусту треба проколювати до самого дна тари чистою дерев’яною паличкою, щоб випускати гази, які накопичуються. Якщо ж цього не робити, то капуста гірчитиме й матиме неприємний запах.
- Регулярно знімайте піну, що з’являється на поверхні. Щоб не пропустити момент готовності, щодня куштуйте капусту.
- Процес заквашування вважається завершеним тоді, коли на поверхні перестає утворюватися піна, а розсіл стає чистим і прозорим.
- Зберігайте квашену капусту при температурі від 0 до 2 ОС.
- Під час зберігання квашена капуста має бути повністю покрита розсолом, інакше вона потемніє і зіпсується.
Коли краще квасити капусту
Найкращими місяцями для квашення капусти є кінець вересня, жовтень і листопад. Вважається, що капуста буде хрумкою і смачною, якщо її квасити на Місяці, що зростає, особливо в п’ятий і шостий місячні дні.
Згідно з місячним календарем не варто квасити капусту під час повні і коли Місяць спадає, а також коли Місяць перебуває у знаках Зодіаку Рак, Риби або Діва.
Найкращі дні для квашення – коли Місяць зростає і перебуває в Овні, Тельці, Леві, Стрільці, Козерозі. Така капуста вдається хрумкою і соковитою, добре зберігається всю зиму.
У народі кажуть, що найкраще квасити капусту у «чоловічі» дні: понеділок, вівторок, четвер. А з-поміж них найкращий четвер!
Сприятливі дні для квашення капусти за місячним календарем у 2023 році:
- У жовтні 2023 сприятливі дні: з 17 по 22, з 26 по 30.
- У листопаді 2023 сприятливі дні: з 14 по 17, з 11 по 14.
Спробуйте приготувати:
- Та сама легендарна квашена капуста по-грузинськи з буряком. Смачнішої я не їла!
- Капуста квашена з горілкою – хрумка і смачна