М’ясо містить масу корисних елементів і поживних речовин. Але якщо ви прагнете від нього відмовитися або вживати менше, чудове рішення для вас – квасоля. За багатьма критеріями вона може замінити м’ясо. Квасоля успішно компенсує нестачу білків, заліза, кальцію та магнію у рослинному раціоні.
Квасоля замість м’яса чи до м’яса?
За словами лікарки-дієтологині Світлани Фус в опублікованому на її сторінці у фейсбук дописі, дедалі більша кількість досліджень приходить до висновку, що надмірне вживання м’яса є шкідливим. Річ у тому, що більшість людей їсть не м’ясо, а напівфабрикати з нього, які містять різні домішки та речовини, які можуть завдавати шкоди організму. Вживання напівфабрикатів суттєво підвищують ризик розвитку раку, цукрового діабету та хвороб серця.
Натомість вживання червоного м’яса є корисним для організму, і повністю відмовлятися від нього, на думку лікарів, не варто. М’ясо містить білки, вітаміни групи В, цинк, залізо, фосфор. Червоне м’ясо є багатим джерелом заліза, необхідного для кровотворення. Тому виключати його зі свого раціону не варто. Але зменшити кількість – можна і варто. При цьому замінивши на інші продукти, подібні за вмістом корисних речовин. Таким замінником може стати квасоля.
Яка квасоля найкорисніша
Гідним замінником м’яса може стати чорна квасоля. Вона містить стільки ж білків, як і м’ясо, а заліза, кальцію та магнію – навіть більше. Чорна квасоля є багатим джерелом амінокислот та клітковини. До складу квасолі входять найважливіші вітаміни В1, В2, В6, Е, РР, цинк, мідь, калій, йод, залізо, сірка, магній, а також амінокислоти лізин, аргінін, метіонін, тирозин.
Темну квасолю вважають однією з найкорисніших серед бобових. Завдяки багатому вітамінному і мінеральному складу, квасоля позитивно впливає на імунну та нервову системи, регулює обмін речовин, сприяє виведенню каменів з жовчного міхура і нирок, усуває запальні процеси в печінці, позитивно впливає на роботу шлунку.
Вживати потрібно варену квасолю. Перед цим її слід замочити на ніч (10-12 годин) у холодній воді і залишити при кімнатній температурі. Води потрібно утричі більше, ніж квасолі. Замочування значно прискорить варіння квасолі і зробить її проварювання більш рівномірним. Перед варінням воду з квасолі потрібно злити і залити чисту.
Запам’ятайте, що воду для замочування квасолі варто підкислити, наприклад, додати ложечку яблучного оцту або лимонного соку. Завдяки підкисленню води, у квасолі зменшується кількість фітинової кислоти, що заважає засвоєнню кальцію, заліза та цинку. Всмоктування вітамінів і білків також може пригнічуватися фітиновою кислотою, оскільки вона блокує наші травні ферменти.
Радимо приготувати смачні страви з квасолі:
- Паштет із квасолі
- Ситна страва на вечерю: чанахи з м’ясом і квасолею