Відпочинок Сім'я

Голодна кутя. Як її приготувати та коли їсти

Голодна кутя завершує цикл різдвяно-новорічних свят. Готують її перед Водохрещем у день церковного посту.

Голодною кутею називають і останню вечерю перед Водохрещем, бо вона не така багата, як на попередні свята. Усі страви цього вечора мають бути пісними, але необов’язково, щоб їх було 12 як на Святвечір.

Загалом кутя – це традиційна українська ритуальна страва новорічно-різдвяного циклу. Готують її тричі: на Святий Вечір (6 січня) — Багата кутя, перед Старим Новим роком (13 січня) — Щедра кутя й у переддень Водохрещі (18 січня) — Голодна кутя.

Як розповідає фольклористка Дар’я Анцибор, після завершення вечері колись був поширений звичай розстрілювали кутю з рушниць або “проганяти” її за допомогою іншого ритуального шуму. Запорозькі козаки подекуди вносили свої нотки до цього святкування, додаючи стріляння з гармат та іншої зброї.

А діти після вечері “проганяли” кутю, б’ючи знадвору палицями в причілок хати і вигукуючи: “Іди, кутя, з покуття, а узвар – на базар. А паляниці – лишайтеся на полиці”.

Для голодної куті зерно варили на воді та підсолоджували медом. За бажанням можна додати узвар, родзинки, мак, горіхи та сухофрукти.

Як готувати кутю, щоб вона вдалася смачною. 2 рецепти – традиційна і рисова кутя

Дата публікації: 17.01.2022 img Поділитися