Чи бувають солодощі корисними?
Так, якщо вони без цукру. Його надмірне споживання може збільшити ризик появи раку, сприяє порушенню регуляції циклу «інсулін — глюкоза» і ожирінню. Своєю чергою, підвищення ваги збільшує ризик розвитку діабету і серцево-судинних захворювань.
Що ж до корисних солодощів, то це свіжі фрукти і сухофрукти, приготовані без додавання цукру. Їхні переваги ще й у тому, що вони містять корисні мікроелементи й вітаміни.
А от мед, який часто пропагують як корисний продукт, містить багато глюкози та фруктози. Тому його кількість слід ураховувати під час розрахунку спожитого цукру протягом дня.
Скільки цукру можна вживати?
Згідно із рекомендацією ВООЗ, споживання цукру не має перевищувати 50 г протягом доби. Йдеться не лише про солодощі й випічку.
Наприклад, у 1 столовій ложці кетчупу міститься близько 4 г (1 чайна ложка) цукру. Одна банка підсолодженого цукром газованого напою містить до 40 г (близько 10 чайних ложок) цукру.
ВООЗ рекомендує зменшити споживання цукру до 10% від сумарного добового споживання енергії, з подальшим зниженням до 5%.