Булочки із заварним кремом
На 20 булочок. Тісто: 1п. сухих дріжджів, 0,5 л молока, 90 г масла, 2 великих або 3 малих яйця, 5 ст. ложок цукру, ваніль, приблизно 6 скл. (по 220 мл) борошна.
1 пачечку (12 г) сухих дріжджів розчинити в 0,5 л теплого молока. Розтопити 90 г. вершкового масла, трошки остудити і додати 2 великих яйця (якщо малі, то 3), 5 ст. л. цукру, щіпку вініліну, щіпку солі. Це добре розтерти вінчиком. В молоко з дріжджами всипати 1 скл. просіяного борошна, перемішати, додати рідку суміш і поступово додаючи борошно, замісити гладке тісто. У мене пішло 6 скл. (по 220 мл) борошна. Щодо кількості борошна орієнтуйтеся по консистенції тіста. Тісто відкласти в тепле місце на 1 год.
Крем: 700 мл молока, 200 г цукру, 4 жовтки, 100 г крохмалю кукурудзяного, ваніль, 3-4 ст. ложки апельсинового соку. Смачно також із фруктами, повидлом або шоколадом.
Закип’ятити 600 мл молока з половиною цукру. Жовтки розтерти з рештою цукру, додати крохмаль і 100 мл молока, влити в кипляче молоко. Масу добре вимішувати, щоб не приставала до дна. Як тільки маса загусне, зняти з вогню На приготування крему іде декілька хвилин. Додати апельсиновий сік і добре вимішати крем. Крем трохи охолодити. Він буде досить густий, тому не переживайте, з булочки не витече.
Готове тісто поділити на невеличкі кульки, кожну з яких розкотити у вигляді овалу. На один кінець овалу викласти крем, притиснути тісто, а інший кінець тіста надрізати смужками (до кінця не дорізати, так легше закрутити булочку).
Викладати швом вниз на деко. Дати булочкам 10 хв постояти, а потім змастити їх яйцем. Випікати в попередньо розігрітій духовці. У мене пеклися 25 хв при 180 ОС на режимі верх-низ. За 5 хв до кінця випічки я витягнула булочки і змастила їх солодкою водою (2 ч. л. цукру розчинила в невеликій кількості води). Але це не обов’язково. Булочки витягла з духовки і охолодила на решітці. Зверху присипала цукровою пудрою.
Рецепт і фото Лесі Сенько