Інгредієнти:
2 кг домашнього сиру, 100 г олії, 15 г солі, 10 г соди.
Сир заморозити в морозилці. У каструлі закип’ятити воду і вкинути туди заморожений сир (вода має покрити). Варити 15 хв, час до часу помішуючи. Сирну суміш, що утворилася, процідити через марлю, добре відчавити. Висипати сир назад у каструлю, додати олію, сіль, соду. Кип’ятити на маленькому вогні, помішуючи, 5–15 хв. Коли сирна маса стане тугою, еластичною, і ложка обертатиметься дуже туго, припинити варити. Перекласти гарячу виплавлену масу у форму чи зробити ковбаску, загорнувши у харчовий целофан. Охолодити протягом 1 год і можна нарізати скибками. Якщо сир буде важко плавитися і крупинки довго не зникатимуть, а сир уже почне пригоряти, то це дуже легко виправити. Треба помістити певну порцію сиру для плавлення в посуд для мікрохвильовки і нагріти на повній потужності 1 хвилину. Гарно перемішати. Якщо є потреба, можна нагріти ще 1 хвилину. Якщо не плавиться, додати ще трішки соди і підплавити у мікрохвильовці.