“Печія – це настільки частий симптом, що люди не завжди приділяють їй належну увагу. І даремно”, – каже лікар-гастроентеролог МЦ “Васеда” Олександр Московчук
Багато років тому, німецький лікар Генріх Квінке вперше написав про ретроградний (зворотній) рух вмісту шлунка у стравохід, так званий гастроезофагеальний рефлюкс. Він є основною причиною печії. Згідно зі статистикою в різних країнах від печії страждає від 20% до 50% населення.
Печія може проявлятися по-різному
“Суб’єктивно, рефлюкс може проявлятися по-різному, – каже лікар. – У когось виникає біль в ділянці шлунка, хтось відчуває печіння і болі за грудиною, які можуть бути подібними до болю при стенокардії, хтось кашляє без причини або ж втрачає голос, а хтось скаржиться на неприємний кислий смак у роті. Є і ті, хто зовсім не відчуває печію, хоча проблема існує. Відчуття різні, а причина одна – вміст шлунку під час рефлюксу потрапляє в стравохід і пошкоджує слизову оболонку. Іноді рефлюктат (вміст шлунку) потрапляє і в ротову порожнину, верхні дихальні шляхи, що часто є причиною хронічного фарингіту та ларингіту”.
Якщо печія виникає регулярно, це може призвести навіть до раку стравоходу. Тому необхідно поставитися до проблеми серйозно і почати лікування.
Що провокує печію?
“Для того, щоб зрозуміти причину печії, рекомендую вести щоденник, – радить лікар. – У ньому записувати, що і коли ви з’їли, включаючи випиті ліки, і відмічати, коли з’явилися неприємні відчуття”.
- Причина 1 – неправильне харчування. Причиною печії може бути підвищення кислотності шлункового соку, як наслідок неправильного харчування. Звичка постійно перекушувати, нерегулярне харчування 1-2 рази на добу призводить до того, що організм не встигає утилізувати соляну кислоту і її надлишок закидається в стравохід. Що робити? Щоб позбутися печії, необхідно налагодити правильне харчування. Їсти чотири-п’ять разів на день невеликими порціями, включаючи основні прийоми їжі: сніданок, обід та вечеря.
- Причина 2 – пізня вечеря. Ще однією поширеною причиною печії є вживання їжі перед сном. Що робити? Час між останнім прийомом їжі та сном в ідеалі повинен становити не менше трьох годин. Ви зробите подарунок організму, якщо в цей час ще і прогуляєтеся, прискоривши метаболізм.
- Причина 3 – швидка їда. Звичка їсти поспіхом і недостатньо пережована їжа також може провокувати печією. Їжа без належної механічної обробки, що відбувається в ротовій порожнині, потрапляючи в шлунок, стимулює вироблення надлишкової кількості шлункового соку і підвищувати його кислотність. Що робити? Надзвичайно важливо правильно споживати їжу, бажано, не відволікаючись на перегляд фільмів чи передач.
- Причина 4 – вагітність. Печія знайома також дуже багатьом жінкам, оскільки вона часто виникає у вагітних на пізніх термінах вагітності. Що робити? Дізнайтеся у публікації Як позбутися печії: ефективні натуральні засоби
- Причина 5 – продукти. Треба не забувати і про те, що деякі продукти можуть провокувати печію. Це ті харчі, які ми звикли називати сухом’яткою: печиво, бутерброди, крекери, булочки, чипси, сухарики. Алкоголь та газовані напої – ще більше зло, вони подразнюють стінки шлунку, втім як копчена і жирна їжа. Шоколад і кава – теж серед продуктів-тригерів. Що робити? Потрібно переглянути свій раціон та відмовитися від шкідливих перекусів, які провокують печію.
- Причина 6 – куріння. Це ще один чинник, що провокує печію. Що робити? Звісно, кинути курити. І ви позбудетеся не тільки печії, а багатьох інших захворювань та неприємних станів, знизите численні ризики. Які саме – прочитайте у публікації Здорові люди не курять.
- Причина 7 – тренування. Як не дивно, печія може виникати і у людей без шкідливих звичок, які регулярно займаються в тренажерному залі і дотримуються здорового способу життя. Просто деякі вправи, особливо, якщо не дотримуватись інтервалу між заняттям спортом і споживанням їжі, викликають ретроградне просування шлункового соку в стравохід. Що робити? Проконсультуватися з тренером і відкоригувати вправи, які ви виконуєте, щоб позбутися закидання шлункового соку у стравохід.
Коли потрібне особливе лікування?
“Коли печія не епізодична, а постійна (хронічна) – виникає кожного разу після їди або більш як 2-3 рази на тиждень. Це явний симптом ГЕРХ (гастроезофагеальна рефлюксна хвороба), – каже гастроентеролог. – У такому разі не можна обмежуватися лікуванням однієї лише печії, необхідно лікувати саму хворобу”.
Для діагностики, використовується гастроскопія. Це є золотим стандартом підтвердження діагнозу. Даний метод дає можливість встановити наявність патології та ступінь її важкості, що сприяє встановленню правильного діагнозу та подальшому лікуванню.