Яка користь кукурудзи?
Мало калорій, багато користі
У 100 варених кукурудзяних зернах міститься 123 ккал. Якщо її присмачити вершковим маслом, як це любить багато хто робити, то калорійність тих же 100 г піднімається до 898 ккал. Зате сіль, без якої мало хто їсть кукурудзяні качани, володіючи нульовою енергетичною цінністю, ніяк не піднімає калорійність продукту.
Гальмує процеси старіння
Цей продукт насичений нутрієнтами, корисними для переважної більшості людей. Варена кукурудза сприяє:
- активній роботі головного мозку і зміцненню пам’яті;
- запобіганню проблемам з кістковими тканинами;
- оптимізації діяльності серцево-судинної системи;
- гальмуванню процесів старіння в організмі;
- подоланню депресивних станів;
- омолодженню шкіри;
- поліпшенню згортання крові;
- успішній боротьбі з сечокам’яною хворобою;
- подоланню проблем з підшлунковою залозою;
- лікуванню печінкових захворювань;
- полегшенню нападів подагри.
Корисна для шкіри
Кукурудза омолоджує організм, а особливо шкіру, а також суттєво допомагає під час схуднення. Цей продукт є надзвичайно цінним для жінок під час вагітності, грудного вигодовування і при складанні повноцінного раціону для маленьких дітей.
Радимо також прочитати: Що лікують кукурудзяні рильця і як готувати відвар
Варена кукурудза дуже корисна при вагітності
Якщо немає яскраво виражених протипоказань, то варена кукурудза не тільки може, а й зобов’язана займати почесне місце в меню вагітної жінки. Це сприяє:
- оптимізації обмінних процесів в організмі;
- нормалізації процесів травлення;
- подоланню наслідків токсикозу на ранніх термінах вагітності;
- зменшенню вмісту в крові поганого холестерину;
- стимуляції виведення з організму отрут і шлаків;
- нівелюванню виникнення набряків;
- ліквідації в організмі дефіциту заліза, що веде до анемії, і підвищенню рівня гемоглобіну в крові;
- зміцненню кровоносних судин;
- стимуляції на пізніх термінах вагітності процесу лактації.
Її варто їсти матерям, які годують груддю
Фахівці наполегливо рекомендують жінкам, які годують груддю, включати в свій раціон варені кукурудзяні зерна. Кукурудза здатна активізувати вироблення молока, а також підвищувати його якість. Цінність вареної кукурудзи для матерів підвищується ще й завдяки відсутності в ній глютену, який часто провокує у немовлят алергічні реакції.
Однак жінкам під час лактації слід підходити до вживання продукту з обережністю, оскільки надлишок кукурудзи може спровокувати у немовлят здуття живота, тому на початковому етапі годування грудьми одного качана на тиждень цілком вистачить для отримання користі.
Кукурудза сприяє схудненню
Відносно невелика калорійність кукурудзи при досить високій енергетичній цінності дозволяє з успіхом використовувати варену кукурудзу при схудненні. Вона насичує організм енергією, гальмуючи при цьому відчуття голоду. Один качан в день, здатний оптимізувати метаболічні процеси в організмі.
Як правильно варити кукурудзу, щоб зберегти її користь
Ще однією чудовою якістю кукурудзи є її здатність зберігати максимум корисних речовин при термічній обробці. Під час варіння у воді частина нутрієнтів йде в рідину, однак в качані залишається все-таки досить значна їх кількість.
Ще більше користі зберігається при приготуванні кукурудзи на пару.
Важливо! Не слід додавати в воду сіль під час варіння кукурудзяних качанів, оскільки це призводить до їх затвердіння і сухості. Підсолювати кукурудзу можна тільки в готовому вигляді. Для варіння краще використовувати молоді качани, які можуть досягти готовності вже через чверть години.
Старі качани доводиться варити мінімум 2 години. Перед варінням качани корисно витримати кілька годин у холодній воді. Для варіння листя, зняте з качанів, укладають на дно каструлі, а потім вже на нього кладуть качани. Корисно покласти в ємність, де варяться качани, кукурудзяні рильця.
Спробуйте також приготувати: Цукрова консервована кукурудза на зиму своїми руками. Смачніша за магазинну!
Як зберігати варену кукурудзу
Кукурудза зберігає максимум корисних речовин і при термічній обробці, і в процесі зберігання у вареному вигляді. Єдина умова при цьому – наявність вологи і прохолодне місце. Щоб качани зварити про запас і зберегти їх потім в такому вигляді деякий час, потрібно ємність з ними накрити кришкою і залишити остигати, а потім перемістити її в холодильник. Там качани, не втрачаючи смакових, поживних і корисних якостей, можуть зберігатися протягом декількох діб.