Комбуча, або чайний гриб, – це ферментований напій, виготовлений із підсолодженого чаю за допомогою симбіотичної культури бактерій і дріжджів (скорочено SCOBY, від англ. Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast).
Історики вважають, що ферментований чай почали готувати в Східній Азії ще в 220 році до нашої ери, оцінивши його лікувальні властивості. Спочатку він з’явився в Маньчжурії, на північному сході Китаю. Завдяки своїм детоксикаційним і енергетичним властивостям цей напій навіть називали еліксиром безсмертя. Згодом чайний гриб став популярним у Японії. У 414 році до нашої ери японський лікар на ім’я Комбу привіз його для лікування імператора. Саме від імені цього лікаря напій отримав свою назву “комбуча”.
У нас комбучу традиційно називають чайний гриб або чайний квас. Зараз він переживає чергову хвилю популярності. Навіть у супермаркетах можна придбати пляшку чайного квасу, і коштує вона чимало.
Як готують комбучу?
Зовні чайний гриб не схожий на сироїжку або печерицю – скоріше, він нагадує медузу, з гладким і щільним тілом, із якої звисають численні нитки. Саме завдяки подібності з цим безхребетним чайний гриб отримав офіційну назву «медузоміцет». Це, втім, не єдина назва гриба – його також називають японською губкою, чайною медузою, маньчжурським грибом, грибом Фанга.
У їжу цей гриб вживати не можна, зате його настій має велику популярність. Гриб складається з дріжджових грибків і оцтовокислих бактерій. Дріжджі зброджують цукор, перетворюючи його в спирт, а бактерії перетворюють цей спирт в оцтову кислоту. У результаті виходить приємний на смак злегка газований кисло-солодкий настій, багатий ферментами, вітамінами й органічними кислотами.
Процес виготовлення комбучі включає декілька етапів:
- Підсолоджений чай (часто використовується чорний або зелений) заварюється і остуджується.
- До чаю додається гриб та трохи готової комбучі для початку ферментації.
- Напій залишають ферментувати при кімнатній температурі на період від кількох днів до кількох тижнів. Під час ферментації дріжджі перетворюють цукор на спирт, а бактерії – спирт на органічні кислоти.
- Після ферментації комбучу проціджують і переливають у пляшки. Напій можна додатково ферментувати в пляшках для утворення вуглекислоти.
Комбуча має характерний кисло-солодкий смак і містить пробіотики, вітаміни та інші корисні речовини. Вона популярна як корисний напій, що може покращувати травлення, підвищувати імунітет та загальний стан здоров’я.
Корисні властивості чайного квасу використовуються в боротьбі з тонзилітом, захворюваннями вуха, горла і носа, захворюваннями шлунково-кишкового тракту, хвороби очей та іншими недугами.
Настій чайного гриба, а також оцет, приготований з цього настою, успішно застосовується і в косметології для лікування гнійничкових уражень шкіри, себореї та інших неприємних явищ, а також в якості натурального дезодоруючого засобу.
Радимо також приготувати:
- Квас на чаї каркаде з приємною кислинкою. Чудово освіжає у спеку!
- Домашній квас з цикорієм і родзинками. Такий смачний, що 10 л випиваємо за один-два дні!
Властивості чайного квасу
На сьогодні вже точно відомо, що настій чайного гриба допомагає при: захворюваннях шлунково-кишкового тракту; захворюваннях печінки та жовчного міхура; хворобах вуха, горла й носа; хронічному ентероколіті; інфікованих ранах; гіпотонії; тонзиліті; ангіні; інфекціях очей; гострій дизентерії; скарлатині; дифтері; черевному тифі; грипі; ОРЗ; гастриті; кон’юнктивіті; геморої.
Настій чайного гриба зміцнює й збалансовує дію центральної нервової системи, уповільнює і полегшує перебіг туберкульозу. Використовується як засіб для лікування та полегшення загального стану при опіках. Дуже ефективний при боротьбі із запорами. Знижує артеріальний тиск у хворих на гіпертонію. Крім того, настій гриба активно відновлює природну мікрофлору шлунка після хвороби і прийому великих доз антибіотиків та інших медичних хімічних препаратів.
Настій чайного гриба має антибактеріальні властивості й вигідно відрізняється від більшості антибіотиків тим, що володіє широким спектром дії, який не втрачається при зберіганні в умовах кімнатної температури і при кип’ятінні. Настій чайного гриба має ще одну вельми корисну властивість – здатність знімати похмільний синдром, оскільки нейтралізує токсини спиртних напоїв.
Щоб комбуча була корисною
Про користь чайного гриба відомо багатьом, але не всі знають, що корисні властивості його настою проявляються тільки в тому випадку, якщо напій приготований правильно. Крім того, важливий і стан самого гриба, тому за ним необхідно правильно доглядати.
Важливо пам’ятати, що здоровий чайний гриб завжди плаває на поверхні чайного розчину, якщо ж гриб лежить на дні ємності з чаєм, це говорить про те, що він захворів, і пити його настій не можна.
Для повноцінного існування чайному грибу необхідний солодкий чай. При цьому цукор потрібно розчиняти в чаї заздалегідь, до заливки гриба – не розчинені крупинки цукру, які випадково потрапили на гриб, можуть його погубити. Використовувати цукрозамінники для харчування гриба не можна. Замінювати цукор медом також не варто: такий напій має досить специфічний не дуже приємний смак, а його властивості ще недостатньо вивчені.
Чай необхідно регулярно міняти – інакше грибу нічим буде харчуватися, і він загине. При зміні розчину гриб рекомендується промивати чистою кип’яченою водою кімнатної температури, причому робити це слід дуже обережно, щоб не пошкодити ніжне тіло гриба.
Гриб не варто тримати в темному місці, але прямі сонячні промені для нього також небезпечні. Найкраще для нього підійде півтінь.
Чим кращої якості сировина використовується для живлення чайного гриба, тим смачніший і корисний напій виходить в результаті. Тому не варто економити на чаї – найкраще для приготування заварки підійде якісний крупнолистовий чай без добавок.
Як правильно вживати комбучу
Навіть найкорисніший продукт може стати шкідливим, якщо вживати його неправильно. Найпоширеніша помилка – починати вживати настій занадто рано. Органічні кислоти, завдяки яким настій чайного гриба такий корисний, утворюються тільки на четвертий-п’ятий день після заливки чаю. До цього в настої переважають вуглекислий газ і винний спирт. Тому не рекомендується пити настій раніше, ніж на четверту добу.
Влітку настій може бути готовий раніше, днів через три, взимку же час його приготування може збільшитися до п’яти-шести діб. Якщо ж чайний гриб починає набувати бурого відтінку, це означає, що гриб перебуває в розчині занадто довго. У такому випадку необхідно злити настій, що вийшов. Він повинен пінитися і нагадувати за смаком кисло-солодкий газований квас.
Пити настій найкраще натщесерце або через три години після прийому їжі. Не рекомендується запивати настоєм їжу – через те, що в напої містяться ферменти, завдяки яким їжа перетравиться дуже швидко, і вже через кілька годин знову захочеться їсти. Втім, ця особливість настою чайного гриба може виявитися корисною в разі проблем з травленням. Можна пити настій і на ніч – це допоможе заспокоїтися і поліпшить сон. Склянка настою, випита натщесерце, сприяє очищенню організму.
Протипоказання до вживання комбучі
Комбучу вживають з обережністю при таких захворюваннях і станах:
- підвищена кислотність шлунка;
- виразка шлунка;
- чутлива і слабка емаль зубів;
- подагра;
- підвищений вміст грибків в організмі, грибок на нігтях та в інших областях тіла;
- гострі патології печінки;
- індивідуальна непереносимість будь-якого компонента.
- захворювання печінки.