алкоголь

“Від одного келиха нічого не буде”: правда про вживання алкоголю під час вагітності

Якби всі майбутні мами про це знали і дотримуватися, проблем зі здоров'ям у дітей було би набагато менше. Якщо ви вагітні або плануєте вагітність, неодмінно прочитайте!

9 числа 9 місяця щороку відзначається Міжнародний день інформування про фетальний алкогольний синдром (ФАС). Доведено, що немає жодної безпечної дози алкоголю для розвитку дитини під час вагітності. Навіть один келих вина може зашкодити плоду, оскільки алкоголь, який вживає вагітна жінка, миттєво потрапляє в її кровообіг. Позаяк плацента не здатна фільтрувати алкоголь, його концентрація в крові плоду дуже швидко стає такою ж, як і в крові матері, – зазначають фахівці Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Коли вагітна випиває — дитина «п’є» разом з нею

Алкоголь затримується в організмі плоду значно довше, ніж у дорослого, продовжуючи шкодити його розвитку. Оскільки печінка плоду ще не розвинена і не може ефективно метаболізувати алкоголь, він виводиться набагато повільніше, ніж у матері. Цей процес може тривати години або навіть дні, збільшуючи ризик пошкодження тканин і органів. Це призводить до серйозних порушень: когнітивних, поведінкових, емоційних, вроджених аномалій тощо. Також є ризик раннього розвитку інфекційних хвороб у дитини.

ФАС — це найтяжчий розлад групи станів, що можуть виникати в дитини, мати якої вживала алкоголь під час вагітності, об’єднаних під загальним терміном «фетальний алкогольний спектр порушень» (ФАС), куди входять п’ять розладів:

фетальний алкогольний синдром — найтяжчий і проявляється найбільшими відхиленнями у психофізіологічному розвитку дитини;

  • частковий фетальний алкогольний синдром;
  • алкогольний розлад нейророзвитку;
  • нейроповедінковий розлад, пов’язаний із пренатальною дією алкоголю;
  • вроджені дефекти, пов’язані зі вживанням матір’ю алкоголю.

Симптоми ФАСП від народження до повноліття дитини можуть включати:

  • вади зору та слуху;
  • нетипові риси обличчя, найчастіше — гладенький підносовий жолобок;
  • низький зріст та затримку фізичного розвитку;
  • проблеми з пам’яттю;
  • поведінкові проблеми: спалахи дратівливості та сильний гнів;
  • труднощі в навчанні;
  • проблеми у спілкуванні з людьми.

У процесі дорослішання можуть додаватися такі симптоми:

  • підвищений кров’яний тиск;
  • проблеми з координацією рухів;
  • високі показники залежності від соціальної підтримки;
  • нижчий за середній рівень IQ;
  • психічні розлади, зокрема синдром дефіциту уваги та гіперактивності (СДУГ);
  • суїцидальна поведінка.

Ситуація з ФАС в Україні

У 2024 році в рамках «Спільних дій щодо профілактики раку та інших неінфекційних захворювань» (Joint Action on Cancer and other NCDs prevention) за підтримки Єврокомісії в Україні впроваджується пілотний проєкт з дослідження фактичного споживання алкоголю вагітними та використання нової моделі консультування вагітних з метою зниження негативного впливу алкоголю на здоров’я і профілактики фетального алкогольного спектра порушень (ФАСП). Проєкт впроваджується Центром громадського здоров’я за участі Київського центру контролю та профілактики хвороб за сприяння Київської міської державної адміністрації.

У 2023 році в Україні 75,2% жінок уживали алкоголь, з них 50,8% — це жінки репродуктивного віку (30–44 роки).

Станом на серпень 2019 року за результатами дослідження Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), Україна мала один із найвищих у світі рівнів поширення фетального алкогольного синдрому — 5 випадків на 1000 людей, а багато жінок вважали «маленькі» дози алкогольних напоїв нешкідливими, особливо під час останнього триместру вагітності.

Радимо також прочитати: Чи можна пити каву під час вагітності

Як уникнути ФАС

Алкоголь під час вагітності шкодить дитині: коли мама п’є – дитина п’є. Жодна доза жодного алкогольного напою — горілки, вина, пива тощо — не є безпечною для майбутнього розвитку дитини.

Окрім ФАСП, алкоголь може призводити до передчасних пологів, викиднів тощо.

Отже, немає безпечної дози, часу або типу алкоголю під час вагітності, і ніколи не пізно припинити вживання алкоголю, щоб захистити здоров’я своєї дитини.

Якщо ви вагітні та не можете припинити вживати алкоголь, зверніться по допомогу до сімейного лікаря, який за необхідності направить вас до фахівця, що спеціалізується на допомозі у відмові від споживання алкоголю. Також обов’язково повідомляйте лікареві, коли вживали алкоголь під час вагітності.

Рання діагностика ФАС може допомогти уникнути довгострокових проблем.

Хоча спеціалізованого лікування фетального алкогольного синдрому не існує — пошкоджений мозок дитини відновити неможливо — проте рання діагностика допоможе оцінити потреби дитини й запропонувати відповідні освітні та поведінкові стратегії.

Радимо також прочитати: Які процедури можна, а які не варто робити під час вагітності. Консультує косметолог

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook