Ускладнення після видалення зуба мудрості: як запобігти і позбутися їх

Навіть після успішного видалення зуба мудрості, можуть виникнути ускладнення у період реабілітації. Як цьому запобігти - у публікації.

Зуби мудрості також називаються “вісімками” або ж третіми молярами. У них складна анатомія через міцні викривлені корені, але також складнощів додає і місце розташування – самий край щелеп. Ось чому видалення зуба мудрості в Києві вважається найскладнішим прикладом хірургічної операції в стоматологічній сфері. Для видалення потрібна не тільки ретельна підготовка пацієнта, але також і професійна лікарська підготовка.

Не можна не відзначити, що навіть у разі проведення успішної операції, зуби мудрості можуть завдати проблем через розвиток ускладнень у період реабілітації. Найчастіше вони виникають, якщо пацієнт порушує лікарські призначення.

Ключові рекомендації, яких потрібно дотримуватися після екстракції

Ось, що треба робити після видалення зуба мудрості:

  • у перші дні вживати тільки м’яку їжу і бажано пити тільки через трубочку, щоб не зруйнувати згусток крові, який має утворитися в лунці;
  • якщо сильний біль або кровотеча тривають довше 12 годин, а щелепа все ще оніміла впродовж двох діб, слід негайно звернутися до лікаря;
  • на перші три доби відмовитися від гарячої їжі та напоїв, а також від відвідування лазні та прийняття гарячих ванн;
  • підтримувати гігієну ротової порожнини щодня, використовуючи зубну щітку з м’якою щетиною, акуратно чистити уражену ділянку та споліскувати рот прохолодною перевареною водою;
  • у разі больових відчуттів прикладати до щоки холод не довше, ніж на 10 хвилин, приймати призначені знеболювальні;
  • приймати всі призначені ліки строго за рецептом, поки лунка заживає.

Цей загальний перелік рекомендацій може коригуватися, залежно від конкретної ситуації. Однак їх дотримання дасть змогу уникнути більшості ускладнень.

Полоскання після видалення зуба мудрості

Часто пацієнти цікавляться, чим саме правильно полоскати ротову порожнину після видалення проблемного зуба мудрості.

У перший день полоскати не можна зовсім нічим, інакше є ризик вимити згусток крові з лунки. Однак потім можна робити ванночки – тобто набирати полоскання до рота і просто пару хвилин тримати біля ранки, потім випльовувати.

Для них можна використовувати настої трав або ж антисептичні рідини – лікар сам зробить призначення.

Ускладнення після операції та як з ними боротися

Ці ускладнення після видалення зуба мудрості можуть виникнути найчастіше.

Альвеоліт

Супроводжується сильним болем і поганим запахом з рота. Ще одна відмінна риса – виникнення сірого нальоту біля лунки.

Лікування залежить від стадії. На перших порах можна видалити інфіковані тканини й обробити антисептиком. У запущеному вигляді – знадобиться ще одна операція, щоб видалити відмерлі тканини та гній. Так чи інакше, ні в якому разі не можна займатися самолікуванням. Слід обов’язково звернутися до стоматолога.

Гнійні виділення

Виникнення нагноєння в ранці – це наслідок проникнення інфекції. Це ускладнення спостерігається найчастіше через недотримання гігієни ротової порожнини або руйнування згустку крові, який покликаний захищати ранку від подібних проблем. Щоб очистити лунку від нагноєння, потрібно записатися до лікаря. Виполіскувати гній різними рідинами – помилка, яка призведе до погіршення ситуації.

Утворення набряклості

Набряк з’являється майже одразу, та має почати зменшуватися вже приблизно на четвертий день. Але якщо набряк після видалення зуба мудрості не став меншим навіть через тиждень, а також стали відчуватися болі, слід звернутися до стоматолога. Як домашнє лікування, можна прикладати до набряку холодний компрес кожні 4 години.

Підвищення температури

Відразу варто зазначити, що температура в районі 38 градусів у перші три доби після видалення зуба мудрості – це цілком нормальна реакція на оперативне втручання. Непотрібно намагатись її зменшити. Правильніше буде забезпечити собі спокійний відпочинок протягом усього цього часу. Однак, якщо на четвертий день стан не покращився, потрібно звернутися до стоматолога.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook