підсолоджувач

Учені назвали штучний підсолоджувач, дозволений діабетикам

Люди з цукровим діабетом повинні обмежити споживання цукру та вуглеводів. Іноді лікарі дозволяють таким пацієнтам приймати штучні підсолоджувачі. Вчені дослідили один з них.

Діабет — це хронічне захворювання, при якому порушено регулювання рівня цукру в крові. При діабеті  інсулін — гормон, який контролює рівень цукру в крові, — або не виробляється організмом у достатній кількості, або не використовується ним ефективно.

Таким хворим не можна вживати солодке. Адже це може спричинити різке підвищення рівня глюкози в крові та призвести до ускладнень, таких як гіперглікемія. Тому хворим на діабет важливо стежити за своїм раціоном. Вони повинні обмежити споживання цукру та вуглеводів. Вживати складні вуглеводи, такі як цілозернові продукти, фрукти та овочі. Однак іноді лікарі дозволяють таким пацієнтам приймати штучні підсолоджувачі, наприклад, сукралозу. Результати дослідження були опубліковані у журналі Nature.

Цукрозамінники та зайва вага: чи варто відмовитися від цукру?

У 600 разів солодша за цукор

Дослідники Інституту Френсіса Крику (Великобританія) вважають, що сукралоза буде корисною пацієнтам з аутоімунними захворюваннями, у яких спостерігається неконтрольована активація Т-клітин.

Штучний підсолоджувач — сукралоза — у 600 разів солодший за цукор. Її використовують у харчовій промисловості, переважно при приготуванні солодощів та напоїв. Вплив сукралози на організм людини досі не вивчений. Однак, згідно з останнім дослідженням англійських учених, вона сприятливо впливає на мікробіом, що покращує самопочуття.

Експерти провели досліди на лабораторних мишах, яких протягом 12 тижнів годували сукралозою у допустимій нормі споживання. Це спричинило зниження активації двох типів Т-клітин, CD4 і CD8, і, відповідно, зменшення активності імунітету. Як відомо, його агресивність викликає розвиток таких аутоімунних захворювань, як цукровий діабет, псоріаз, вовчак, розсіяний склероз та ін.

Проведений експеримент показав, що такі хворі можуть споживати дозволений рівень сукралози з терапевтичною метою.

Переваги сукралози

  • Майже немає калорій.
  • Стабільна при нагріванні, що дозволяє використовувати її у приготуванні гарячих страв та напоїв.
  • Не викликає значного впливу на рівень глюкози в крові та може бути безпечною для людей з діабетом.

Вчені не заперечують, що приймання сукралози може мати побічні ефекти та планують продовжити дослідження далі.

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook